RSS 2.0

Ät dig till ett bättre immunförsvar!

Årets första kvartal är oftast det mest sjukdomsdrabbade. Det är svårt att ducka helt för influensavirus och magsjukebakterier - men du kan rusta kroppen till bättre motståndskraft. Här är maten som boostar immunförsvaret och höjer förkylningsgarden!

Det är främst bland grönsakerna du finner maten som gynnar ditt immunförsvar. För att vrida ur näringsinnehållet till max bör du välja ekologiskt odlade vegetabilier. Inför gärna en helt vegetariskt dag en gång i veckan, det vinner både du och miljön på.

I dessa GI-tider har potatisen fått oförtjänt mycket negativ kritik. Den lilla knölen må ha högt glykemiskt index, men är i övrigt en näringsrik kamrat på tallriken. Potatisen gynnar både matsmältningen och dess höga stärkelseinnehåll gör att tarmarna håller gott motstånd mot sjukdomsangrepp.

Antioxidanten lykopen ger tomaten dess röda färg och är också nyckeln till samma grönsaks höga näringsinnehåll. En stor bonus är att tillagade tomater är lika nyttiga som färska, till och med nyttigare hävdar vissa då lykopenet ska vara lättare att tillgodogöra sig när det är varmt. Utöver den kraftiga antioxidanten är tomaterna också rika på vitamin E och C, som också sägs stärka immunförsvaret.



Kål är en grönsak som ofta är snäll mot både plånbok och kroppen. Den billiga kålen är rik på glutation, en antioxidant som är känd för att bekämpa infektioner.

Vitlök är en klassisk medhjälpare i förkylningstider. Den goda kryddan hjälper kroppen att fightas mot både virus och bakterier och sägs vara så pass effektiv att den kan döda magsårsbakterier.
 
Karl-Alfred visste vad han gjorde. Spenaten är en riktig superkälla till nyttigheter. De gröna bladen är laddade med bland annat folat, som hjälper kroppens celler med förnyelseprocessen.

Enligt en färsk studie kan ett dagligt intag av yoghurt minska riskerna att drabbas av förkylning. En äkta yoghurtkultur, gärna berikad med vitamin D, rustar kroppen ordentligt inför virusangrepp.

En värmande kopp te känns extra lockande i vinterkylan. Varva fritt mellan vitt, rött, svart och grönt - de olika sorterna är nämligen alla rika på olika typer av antioxidanter.

Gör som vi!, ät apelsin & drick grönt thé varje dag.. gör susen :P

Kommentarer
Postat av: Sofia

Äsch då jag blir aldrig sjuk ändå ^^

2010-03-02 @ 12:59:53
URL: http://sofiapiccolina.blogg.se/
Postat av: Martina

Jag äter mycket av alla dessa men brukar ändå alltid bli sjuk. Iofs vet jag att jag har nedsatt immunförsvar pga stress, men nu i höst då jag haft mera ledig tid så har jag mått så mycket bättre.Fast ändå kan jag välja att tänka att det är teet och frukterna som gör susen ;) Kul med ett sånt här inläg också!

2010-03-02 @ 14:11:02
URL: http://attdansa.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback