RSS 2.0

Ljusterapi!

Bristen på dagsljus under hösten och vintern orsakar trötthet hos 10-20 procent av vuxna människorna och 2-3% visar t o m symtom på depression. Mörkerdepressionen räcker från hösten till vårvintern. I Skandinavien är symtomen svårast under den mörka tiden innan det ligger snö på marken.

Symtomen på mörkerdepression är ett ökat behov av sömn, en extrem trötthet, svårigheter att vakna på morgonen, stressbesvär, irritation, förändringar i aptiten med t ex ett ökat sug efter godsaker, viktförändringar, koncentrationsproblem, nedstämdhet och en påtagligt minskad arbetseffektivitet.

Ifall depressionssymtomen är mycket kraftiga och det inte finns något klart samband med årstiden bör man uppsöka läkare. Symtomen kan även orsakas av andra faktorer än bristen på ljus. T ex låga blodsockervärden yttrar sig på ungefär samma sätt som mörkerdepression. Vissa mediciner kan framkalla överkänslighet för ljus och man bör därför undvika ljusterapi så länge som man medicinerar.

Klarljus
Det bästa sättet att behandla mörkerdepression är med klarljus. Det kan i vissa fall t o m ersätta depressionsmediciner. Även om man får ljusterapi är det bra att också vistas ute i friska luften, motionera och äta en mångsidigt sammansatt och hälsosam kost. Motion och en allsidig kost ger tillräckligt med naturligt B-vitamin.

75 procent av de patienter som lider av mörkerdepression känner sig bättre av ljusterapi. Ljusbehandlingen sker vanligtvis på morgonen i ungefär en halv timme. Det blir allt populärare att köpa en egen ljusterapilampa och då kan man vistas eller arbeta i klarljus i mer än en halvtimme.

Forskning har visat att behandling med klarljus är effektivast om ljuset riktas mot ögonen. Man ska inte titta rakt in i ljuskällan, men man bör ha ögonen öppna. Ljuset påverkar via ögonen den tallkottskörtel som finns i lilla hjärnan. Tallskottskörteln producerar under dygnets mörka timmar sömnhormonet melatonin, kroppens eget "sömnmedel". När ljuset ökar avtar produktionen av sömnhormon.



Personlig ljusterapi - prisvärd och praktisk
Ljusterapi tidigt på morgonen är effektivast för personer som har en normal livsrytm. Man kan köpa en egen ljusterapilampa som man placerar på bordet eller hänger på väggen. Då kan man äta frukost och läsa tidningen medan ansiktet badar i ljus.

Många kontor har bytt ut de vanliga skrivbordslamporna mot en Arbetsplats-Solstråle-lampa. Personalen kan då börja dagen med att behandla sig med ljusterapi i en halv till en timme samtidigt som de arbetar. Det blir också allt vanligare att det finns en ljusterapilampa i taket eller på väggen i paus- och rökrum.

Ljusterapi ges i vanliga fall under den tid på året när det är mörkt, men man kan börja redan tidigare i förebyggande syfte. Ett flertal personliga ljusterapilampor fungerar som vanliga belysningsarmaturer året runt och ger samtidigt preventiv behandling utan att man märker det.

Det är nog värt att skaffa sig en ljusterapilampa om man nu vill vara pigg och glad hela året om, det är fan sant att man mår "sämre" under vinterhalvåret, och vem sjuttom vill må sämre under en så lång period!?  Lampan kommer stå högt på önskelistan i jul :)


Kommentarer
Postat av: Knut berit

Hej töser



Om ni inte känner Någon på "Ljusterapi.se" och gör reklam om ni förstår vad jag menar.

Så får vi rekomendera denna lampa. för hemmabruk.

http://www.rusta.se/dagsljuslampa_70w_p90951384.html

Den är starkare.

Det finns 2st modeller en med Philips rör och en utan.

http://www.adexi.dk/Default.aspx?ID=687



http://www.nyfikenvital.org/?q=node/2114



Vår lampa en tidigare modell har hållt i ca 3år ..



Lev väl och bli inte mera spralliga av allt ljus.



Ps.för att inte göra reklam för Rusta behöver ni inte ta mer denna kommentar

2010-11-22 @ 00:15:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback