RSS 2.0

10 nya powerfoods

Det är tidningen I Form som har framställt listan över de tio nyttigaste råvarorna. Så nu vet du med säkerhet vad du ska titta efter i mataffären nästa gång du handlar.



10 nya powerfoods:

1. Havregryn

För att de innehållern en hög halt kostfiber som sätter igång magen. En av fibersorterna heter beta-glukaner som reducerar blodets kolesterolinnehåll. Detta gör att risken för hjärt-kärlsjukdomar minskar. Blodsockret stabiliseras också och ger en ökad mättnadskänsla.

2. Lax

För att fisken är rik på omättade omega-3-fettsyror. Dessa fettsyror är mycket viktiga för oss för vi kan inte bilda dem själva. Lax innehåller också mycken selen och D-vitamin, vilket är extra bra på vintern då vi inte får i oss D-vitamin av solen.

3. Kål

För att kål innehåller väldigt mycket vitaminer, mineraler och kostfibrer jämfört med sallad och andra grönsaker.

4. Burktomater

För att de innehåller mycket lykopen, antioxidanten som skyddar ögon och hud mot farlig UV-strålning. Lykopen verkar dessutom kunna tas upp av kroppen på en bra sätt.

5. Rågbröd

För att det innehåller arabinoxylaner som suger åt sig vatten och gör tarminnehållet smidigare. Kostfibrerna gör också att tarmbakterierna bildar enterolacton, östrogenliknande ämnen, som kan lura kroppen att inte återabsorbera alla hormoner vi utsöndrar. På så sätt sjunker östrogennivån och vi minskar risken för bröstcancer.

6. Svarta vinbär

För att de innehåller stora mängder vitaminer, men i synnerhet C-vitamin. Denna vitamin är nödvändig för att skydda mot bakterier och virus. Det är också viktigt för att kollagen, proteinet som finns i senor, brosk, tandkött och skelett, ska kunna bildas.

7. Valnötter

För att de innehåller stora mängder fleromättade fettsyror som är livsviktiga. Dessutom innehåller de mycket kostfibrer.

8. Äpplen

För att de är väldigt kalorifattiga men ändå innehåller fibertypen pektin som reducerar kolesterolvärden i blodet. Pektin reducerar även blodsocker- och insulinnivån och gör att du slipper blodsockerfall. Dessutom binder ämnet vatten och är bra för matsmältning och viktminskning.

9. Mandlar

För att de innehåller den livsviktiga E-vitamin som stimulerar nervsystemet och hjärnfunktionen.

10. Syrade mjölkprodukter med probiotiska bakteriekulturer

För at de probiotiska bakteriekulturerna balanserar tarmfloran. Det gör att blodtrycket kan sänkas, viktökning kan reduceras och immunförsvaret kan stärkas. Dessutom innehåller de stora mängder kalk.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback