RSS 2.0

Lakrits – roten till allt gott!

Idag äter vi lakrits främst för njutningens skull, men lakritsens historia sträcker sig mer än 3000 år tillbaka i tiden.

Lakritsextraktet framställdes ur lakritsroten och rekommenderades av kineserna som lusthöjare för 3000 år sedan. I Egypten var man inne på samma spår varför farao Tutankhamun (1358 f.Kr-1339 f.Kr) fick med sig några lakritsrötter i sin gravkammare. Buddha var inte sämre han. Han ansåg att lakrits var ett livselixir som alstrade skönhet.

I Sverige odlades lakritsrot i stor omfattning under medeltiden. Då användes den för att lindra hosta, heshet, magproblem och nervositet. Vissa hostmediciner har idag smak av lakrits, vilket förklaras av att den tidigare användes som smaksättning i beska mediciner.

Även idag sägs lakritsrot ha flera hälsofrämjande effekter. Den anses vara antiinflammatorisk, energihöjande, slemlösande, antiseptisk, bra för matsmältningen och milt laxerande. Trots det ska man äta lakrits med måtta, för mycket av det goda kan leda till högt blodtryck och kaliumbrist. Enligt Livsmedelsverkets rekommendationer bör man inte äta mer än 50 gram lakrits per dag.

Artikeln kommer från salongK.se



aaaah! hell yeah att man ska äta mer lakrits!! Vilken UNDERBAR nyhet! ;D haha vi älskar våra hallonlakritsskallar och saltskallar!! ABOSLUTA favoriterna bland "vanligt" godis! Kommer alltid att äta dessa med gott samvete ;D

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback