RSS 2.0

C-vitamin motverkar fett!

Om du äter rikligt med C-vitamin är din kropp bra på att förbränna fett och kanske är du även smalare än personer som får i sig lite C-vitamin.

Amerikanska forskare har kommit fram till att personer med ett lågt innehåll av C-vitamin i blodet har mer kroppsfett och ett större midjemått.

Forskarna satte 20 överviktiga kvinnor och män på en fettfattig diet, och gav hälften av dem 500 mg C-vitamin utöver kostens 175 mg. Resultat: De testdeltagare som fick extra C-vitaminer hade en fettförbränningsförmåga som var nedsatt med 11 procent i förhållande till sina testkolleger.

En av orsakerna är att C-vitamin är nödvändigt för att bilda karnitin - en aminosyra som bidrar till att transportera fettsyrorna runt i blodomloppet.

Fettet omvandlas till energi
Fettet i maten kan antingen hamna i kroppens fettceller eller ombildas till energi med hjälp av karnitin, en aminosyra som leder fettet genom mitokondrierna - cellens kraftverk - och ombildar det till energi. C-vitamin är avgörande för att lever och njurar kan producera tillräckligt med karnitin för att utföra sitt jobb.



Så här får du extra C-vitamin under en dag:
Drick ett glas apelsinjuice på morgonen (80 mg) och lägg en halv röd paprika (100 mg) på din lunchtallrik. Gör en smoothie med svarta vinbär och banan (215 mg) på eftermiddagen och ät en sallad med råa blomkålsbuketter (100 mg). Ät en exotisk guava som dessert (200 mg).

Visste du att?
C-vitamin ökar kroppens förmåga att omvandla det fett som man får genom maten till energi istället för att lasta över det i kroppens fettceller.

Artikel från IFORM.

Själv äter vi ju nästan alltid en stor apelsin under vinterhalvåret rätt tidigt på dagen, vilket ger rätt mkt c-vitamin. Sen finns det alltid tillskott man kan ta..som brustabletter, sånna har vi också till hands om det skulle behövas nångång.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback