RSS 2.0

Sant och falskt om vikt och hälsa.

Vikt och hälsa har fascinerat och intresserat mänskligheten i århundraden och redan 1727 lanserades den första viktminskningsmetoden. Ämnet har även gett upphov till en hel del myter, men tidningen Hälsa hjälper till att reda ut begreppen.

Här är fem myter och sanningar om vikt och hälsa.

Hälsosam mat är inte fettbildande.
Nyttig mat är inte samma sak som kalorisnål mat. Fullkornsbröd innehåller lika mycket kalorier som vitt bröd till exempel. Skillnaden är att det krävs mindre mängd fullkornsbröd för att vi ska bli mätta. Därför kan du gå ner i vikt när du väljer nyttigare alternativ. Nötter och torkad frukt är nyttigare än godis men innehåller lika mycket kalorier.



Vill man gå ner i vikt bör man banta.
Många som vill gå ner några kilo börjar med någon form av diet för att nå snabba resultat. Bantning kanske ger snabba resultat, men så fort du återgår till din vanliga kost, går du sannolikt upp kilona du precis tappat. Vill du ha en mer långsiktig lösning måste du förändra din livsstil genom att äta hälsosammare och öka förbränningen med hjälp av fysisk aktivitet.

Om man slopar kolhydrater går man ner i vikt.
Drar du ner på kolhydraterna utan att ersätta dem med något annat går du ner i vikt på samma sätt som om du skulle utesluta protein eller fett. Samtliga näringsämnen behöver kroppen för att kunna fungera. Däremot kan det finnas vinster med att dra ner på snabba kolhydrater som ger kraftiga blodsockersvängningar och dessutom bidrar till ökat sötsug och hunger.

Man går upp i vikt av sena kvällsmål.
Äter du mer än du förbrukar så går du upp i vikt. Är din dygnsrytm sådan att du gärna äter sent på kvällen behöver inte det innebära att du går upp i vikt. Problemet är att dagens stress bidrar till ökad aptit på kvällen, vilket kan leda till att vi äter mer än vad vi behöver då.

Lågintensiv träning bränner mer fett än högintensiv.
Kroppen använder olika källor till bränsle beroende på vilken aktivitet vi utövar. Sitter vi stilla är det i första hand fett kroppen förbränner, men ju mer vi rör oss desto mer energi tas från kolhydrater. Är målet att du ska gå ner i vikt är det förbränningen du ska öka oavsett om kroppen tar energin från fett eller kolhydrater. Ju mer du tar i och ju fler muskelgrupper du använder, desto högre förbränning.

källa:salongk.se

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback