RSS 2.0

Var femte svensk kvinna är sockerberoende!

Socker har blivit en allt större hälsofara och sockerberoende är en av de vanligaste formerna av beroende.

I Lifes senaste hälsobarometer svarar 52 procent av kvinnorna att de någon gång upplevt att de varit eller är beroende av någonting och av dem svarar 45 procent att de varit eller är beroende av socker. 38 procent svarar godis. Kaffe kommer på en stadig tredjeplats med 41 procent. Av alla svarande innebär det att 21 procent av kvinnorna är eller har varit beroende av socker och att 18 procent är beroende av godis.

Socker ger samma positiva verkan på hjärnans belöningssystem som exempelvis koffein, alkohol och nikotin. Därför är det lätt att utveckla ett beroende som orsakar kraftiga begär efter onyttig och fel sorts mat. Svenskarna äter mest godis per person i hela världen, 17 kilo per år enligt boken Godis åt folket.
– Problemet med sockerberoende är att socker finns i så många vanliga livsmedel, att det näst intill är omöjligt att undvika det. Man behöver alltså inte vara en godisråtta för att falla in i ett beroende. Socker finns överallt, i bröd, juice, yoghurt, soppor, salladsdressingar med mera, säger Gunnel Åkerman, Sverigechef på Life.  

För att bekämpa ett sockerberoende krävs det att man är beredd att förändra sina kostvanor. Eftersom raffinerat socker bryter ner kroppens mineral- och vitaminnivåer är det bra att äta krom. Krom är ett mineral som aktiverar insulinet i blodet och kan dämpa sötsuget och förhindra att blodsockerhalten blir för låg mellan måltiderna.



Sockerberoende är ingen erkänd beroendesjukdom, men det finns läkare som likställer sockerberoende med andra typer av beroende.

Det är svenska kvinnor beroende av:

Socker           45%
Godis             
38%
Cigaretter     
37%
Kaffe              
41%
Läsk               
7%
Snus               
7%
Te                  
5%
Alkohol          
3%
Energidryck   
1%

Vi e då INTE sockerberoende som tur är :D men vi var det en gång i tiden, när vi gick på gymnasiet. då kunde vi gå till videomix och köpa oss största godispåse varje dag innan man åkte hem bara sådär (många minns ju säkert hur billigt godiset var förr på videomix)..shit, kan inte ens fatta att man gjorde så nu när man tänker tillbaka.

källa:salongk.se

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback