RSS 2.0

Sanningen bakom om 8 hälsomyter

Här är 8 hälsomyter och sanningshalten i dessa.



Måste man undvika alkohol när man äter antibiotika?
Ja. Eftersom man är osäker på hur kroppen reagerar på alkohol i kombination med antibiotika. Vissa hävdar att antibiotikan blir verkningslös, medan andra varnar för att alkoholen kan leda till illamående, huvudvärk, magsmärtor och lågt blodtryck.

Kan muskler omvandlas till fett?
Nej. Fett och muskler är två helt olika typer av vävnad. Vissa gånger kan det dock verka som om muskler omvandlas till fett. När du kommit upp i 30-års åldern minskar muskelmassan (om du inte styrketränar regelbundet) och kroppens förbränning sänks med 3 procent per decennium. Dessutom har fettet en förmåga att dyka upp på de ställen där du tidigare hade muskler, som till exempel på baksidan av armarna.

Förbränner man mer om man tränar på tom mage?
Ja. Några mirakel är dock inte att vänta. När du tränar förbränner du kalorier som kommer från både fett och kolhydrater. Studier visar dock att när man tränar på tom mage förbränner man fler kalorier från fett än från kolhydrater. Däremot inte sagt att du går ner snabbare i vikt. När man tränar är det den totala kaloriförbränningen som avgör, inte vart kroppen tar kalorierna ifrån.

Kan för mycket socker leda till diabetes?
Ja. Socker kan påverka utvecklingen av diabetes, men i första hand är det övervikt som är en riskfaktor. Det finns vissa studier som visat att för mycket socker bidragit till diabetes trots att personerna inte lidit av övervikt. En studie visade att kvinnor som ökade antalet sockerhaltiga drycker från en i veckan till en eller flera per dag under en fyraårsperiod, fördubblade risken att drabbas av diabetes.

Kan stark mat höja förbränningen?
Nej. Din förbränning avgörs av kön, längd, kroppsfettprocent, vikt och ålder så även om du blir varm och hjärtat slår lite fortare när du äter kryddstark mat kommer kryddorna inte att påverka förbränningen i någon märkbar utsträckning.

Kan man lita på femsekundersregeln när man tappat mat på golvet?
Absolut inte. Bakterierna på golvet kommer smitta på en gång. En studie gjord av forskaren Paul Dawson vid Clemson University visade att mat som tappats på ett salmonellasmittat golv hade fått 1800 bakterier på fem sekunder och efter en minut var antalet bakterier det tiodubbla.

Kan man undvika artros eller gikt av att ”knäcka” benen?
Nej. Det finns ingenting som tyder på att någonting förbättras av denna dåliga vana. Tvärtom visade en studie att personer som ”knäckt” sina leder regelbundet riskerar att få ett försvagat grepp och svullna händer.

Kan ”dubbel-dippning” sprida bakterier?
Matforskaren Paul Dawson vid Clemson University beslutade sig för att testa den myten och det visade sig att man sprider sina bakterier till de andra dipparna när man dippar ett chips eller en grönsak som man haft i munnen. Av bakterierna som hamnat i dippskålen beräknas 50-100 hamna på någon annans grönsak. Det är dock oklart hur länge bakterierna överlever i dippen.

källa:salongk

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback