RSS 2.0

Myt: 100 situps är minimum.

Nej. Det räknas mycket när det handlar om magövningar. Men det är inte i första hand antalet övningar som skapar effekten. Tre andra måttstockar är mer relevanta:

Större belastning
En otränad person ska som huvudregel använda en vikt som är så tung att hon inte orkar mer än 20 repetitioner. En vältränad person ska välja en så tung vikt att hon inte orkar mer än 10–12 repetitioner. Överför man den principen till magövningar betyder det att du när du kan göra 20 crunches ska hitta en svårare övning eller lägga till en vikt på ett eller annat sätt. Om du gör många fler än 20–30 repetitioner tränar du upp förmågan att göra många crunches och den förmågan har inget med magens utseende att göra.

Större rörelseutslag
Ju större rörelseutslag som man kan göra i sina övningar, desto bättre resultat. Det betyder att muskeln under rörelsen ska gå från att vara så sträckt som möjligt till att vara så sammandragen som möjligt. Ett exempel på en övning med litet rörelseutslag är en vanlig situp. Om man som jämförelse ligger på en boll kommer ryggen att kunna komma längre bakåt så att musklerna sträcks mer. En situp som utförs från det läget kommer att ha större rörelseutslag.

Större utmattningsgrad
Muskeln ska helst utmattas. Om det sedan tar sig uttryck i en brännande känsla, en dunkande känsla eller att man bara tar slut i ett set spelar ingen roll så länge vikten är tillräckligt tung. Magmusklerna kan inte direkt övertränas. Så man kan gärna göra 3–4 set à 10–15 repetitioner till utmattning med ett par minuters vila emellan, varje gång man tränar.



Artikel från IFORM.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback