RSS 2.0

Hälsoeffekter av te

Vilka hälsoeffekter te har är inte helt klarlagt men vissa främjande egenskaper har det helt klart. Grönt te är det som har forskats mest på. En måttlig konsumtion, kanske 2-3 koppar per dag, sägs vara bäst.



Flera ämnen i teet kan ge positiva effekter på kroppen:
Antioxidanter finns i bland annat rött vin, blåbär och andra färgmättade grönsaker och frukter. I grönt och rött te finns det tanniner som är en sorts antioxidanter. Dessa skyddar kroppen från att fria radikaler som i för stora mängder kan skada cellerna i kroppen.

- Tanninerna innehåller antiinflammatoriska ämnen som kan skydda mot virus på ett liknande sätt som vissa värktabletter.

- Järn och mineraler binds med hjälp av tanniner (rött te har ingen järnbindande effekt).

- Flour i teet kan motverka karies.

- Te kan sänka blodfetter och kolesterol samt höja kroppens ämnesomsättning och fettförbränning.

- Teanin är en aminosyra som finns i teer framställda av Camellia sinensis. Denna ger avslappning och piggar samtidigt upp.

Tänk på att det inte är bra att dricka svart te direkt efter en måltid eftersom upptaget av järn kan hämmas. Mjölk och socker förtar förstås en del av teets positiva effekter men det kan vara värt att ignorera för njutningens skull.

Info från tesorter.se

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback