RSS 2.0

10 farliga ingredienser i din skönhetsvård

Vem vill äventyra förmågan att få barn, eller bidra till att förstöra miljön? Antagligen ingen, men ditt dagliga bruk av schampo, spray och smink sätter sina spår på såväl din kropp som din omgivning.Här är tio ämnen du bör se upp med:


1. Trietanolamin används flitigt i bland annat removers för sin ph-neutraliserande effekt. Det förekommer också i hudvårdscremer, vilket kan låta lite märkligt eftersom det är giftigt om det används för ofta.

2. Emugleringsmedel är ett måste för att kunna förena fett- och vattenlösliga ingredienser och är ingenting farligt i sig. Ofta används emugleringsmedel framställda ur vegetabiliska fetter, vilka anses ofarliga för både miljö och männika. Men borax är en variant som du bör se upp med, det torkar ut huden och är giftigt.

3. Triclosan är ett bakteriedödande ämne i tandkräm. De flesta av oss har inget behov av ämnet, men känner inte till att det ingår i den tandkräm vi brukar använda. Detta bidrar till att över 2 ton triclosan sprids i den svenska naturen varje år.

Ämnet är klassat som miljöfarligt och är extremt giftigt för vattenlevande organismer, det har dessutom en långtidsverkande effekt. Många aktörer har tagit ställning och slutat sälja eller tillverka produkter med ämnet i, men dubbelkolla att din tandkräm inte hör till miljöboven för säkerhets skull.

4. Ftalater förekommer i vissa parfymer, men används normalt till att göra plast mjukare. DEHP och DBP är två varianter som klassats som reproduktionstoxiska av EU, de kan alltså påverka fertilitet och gravida kvinnor negativt.

5. Parabener är en omdiskuterad konserverande ingrediens vars egentliga miljö- och människopåverkan forskarna ännu inte är helt på det klara med. Det finns en mängd olika varianter, men butylparaben och propylparaben är misstänkt hormonstörande enligt flera studier.

De påverkar både din kropp och omgivande levande organismer när det kommer ut i naturen via avlopp och vatten. Vissa parabener har också konstaterats kunna påskynda cancertillväxt förutsatt att ämnet förekommer i stora mängder.

6. Zinkpyrition är vanlig aktiv ingrediens i mjällschampon, men ämnet dödar inte bara svampen som orsakar mjälleksemen - kemikalien fortsätter att skörda liv även i naturen. Zinkpyrition är extremt giftigt för fiskar, kräftdjur och alla vattenlevande organismer.

7. Imidazolidinyl urea och diazolidinyl urea är andra typer av konserveringsmedel som är konstaterat giftigt. Vanligaste konserveringsmedlet efter parabener. Innehåller gifter.

8. PVP/VA Copolymer kan förekomma i olika typer av sprayer och är hälsofarligt att andas in.  

9. Stearalkonium kloride
kan gömma sig i innehållsdeklarationen på ditt balsam eller din body lotion. Tänk en extra gång innan du använder de produkterna eftersom ämnet är dokumenterat giftigt.

10. Sodium lauryl sulfate är en mycket vanlig ingrediens i schampo på grund av sin skummande effekt. Ämnet är syntetiskt och kan orsaka allergier.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback