RSS 2.0

Maten som motverkar åldrandet

Nej, det finns så klart ingen mat som kan få klockan att gå baklänges. Men det är fullt möjligt att frossa i livsmedel som hjälper kroppen att bekämpa åldrandet. Nyckeln heter som vanligt antioxidanter, och här är hela listan på de ätbara miraklen.Vattenkrasse är en klassisk ört som använts för sina läkande egenskaper sedan urminnes tider. De gröna bladen är bland annat kända för att lindra snuva. Vattenkrasse hjälper också levern med sin reningsprocess och förser kroppen med vitamin C, som är viktigt för att huden ska må bra. Den peppriga örten hjälper också till med spjälkningen av fett, eftersom den frigör galla från gallblåsan.

Paranötter växer vilt i Sydamerikas regnskogar och kan inte odlas med samma goda resultat. Nöten är känd för sitt rika innehåll av selen, som har en dokumenterat god effekt mot utvecklingen av cancerceller. Selen är även nödvändigt för ett fungerande immunförsvar och för friska spermier. Nöten är naturligt fet och härsknar därför relativt snabbbt, köp dem med skal så håller de längre.

2-3 kiwifrukter om dagen hjälper kroppen att hålla blodfetterna på rätt nivå, enligt ny forskning. Det gör den lilla ludna frukten till ett bra verktyg mot exempelvis proppbildning. Dess höga fiberinnehåll hjälper också kroppens mage i sitt arbete och bidrar också till en stabil blodsockernivå och sänker halterna av det farliga kolesterolet.

Grönt te är egentligen av samma ursprung som det klassiska svarta teet. Men till skillnad från sin svarta släkting så torkar och oxideras inte bladen på samma sätt, vilket gör att både den ursprungliga gröna färgen och näringsinnehållet behålls. En kopp grönt te innehåller åtta gånger så mycket antioxidanter som svart te.

Blåbär växer vilt i nästan hela Sverige och är en fantastisk källa till antioxidanter som bland annat gynnar hudens kollagenproduktion och motverkar ögonsjukdomar. Blåbären stärker också hjärtkärlsystemet och hjälper kroppens syresättningsapparat.

Katrinplommon är kanske mest förknippat som naturligt botemedel mot förstoppning, men dessa plommon har fler egenskaper än så. De fettfria och torkade frukterna är rika på kalium och järn och är också kända för att ge en klar och frisk hy.

Aprikosen är precis som andra gyllene frukter laddad med betakaroten, vilket skyddar huden och lungorna mot fria radikaler. Aprikosen är också rik på fibrer och ser till att hålla magen och tarmarna i schack - en viktig faktor för ett fungerande immunförsvar. Väljer du att äta torkade varianter så ta de mörkare varianterna, dessa är osvavlade och bättre för kroppen än de ljusare.


Kommentarer
Postat av: Anna

Blåbär och kiwi är ju bara hur gott som helst, men jag gillar inte nötter tyvärr..

2010-04-07 @ 11:28:38
URL: http://soockertoopp.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback