RSS 2.0

Bli gladare med nya kostvanor!

Visste du att det kan finnas ett samband mellan vad du äter och hur du mår? Under höst och vinter kan många bli nedstämda och deppiga. Ofta beror det på att vi behöver mer ljus, men det kan även handla om våra kostvanor. Enligt sajten sund.nu kan en förändrad kost vara hemligheten bakom ett glatt humör.Frukt och grönt

Frukt och grönsaker innehåller massor av nyttiga näringsämnen och antioxidanter. Rekommendationen är fem portioner frukt och grönt per dag.

Folsyra och vitamin B12

De här vitaminerna verkar kunna förebygga sjukdomar i centrala nervsystemet, humörsvängningar och demenssjukdomar. Vitamin B12 finns i mejeriprodukter, kött, fisk och fågel medan folsyra finns i bönor och grönsaker.

Fet fisk

Flera studier har visat att man löper lägre risk att drabbas av depression om man äter mycket fisk som är rik på omega-3 fettsyror. Omega-3 fettsyror förekommer i sill, lax, sardiner, regnbågsforell och tonfisk.

D-vitamin

Man har i studier sett ett samband mellan låga halter av D-vitamin och PMS, säsongsbetonad depression, ospecificerade humörsvängningar och depression. Fet fisk, ost och äggulor innehåller D-vitamin men den största källan är solen. En kvart solsken om dagen ger ett bra tillskott.

Mörk choklad

Det finns många fördelar med mörk choklad. Inte nog med att det är gott, det är även bra för hjärtat och har en positiv effekt på endorfiner och serotonin som balanserar våra känslor och vårt välmående. Men för mycket av det goda är inte bra, ät max 30 gram mörk choklad om dagen.

Oh YES! det är ju exakt detta man själv äter, inte koonstigt att vi är så glada ;P haha

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback