RSS 2.0

9 vanor som gör dig äldre

Det behöver knappt påpekas att rökning och solbränna får din hy att åldras så se till att sluta med cigaretterna bums och inte slarva inte med solskyddet. Men om du försöker vrida tillbaka klockan eller åtminstone sakta ner den en aning, kan du inte förbise de andra vanorna som också får dig att åldras snabbare.



Här är nio faktorer som får dig att åldras snabbare än nödvändigt.

Du behåller din dygnsrytm från ungdomsåren.
Det är inte ovanligt att upptagna kvinnor kramar ur dygnets alla timmar för att hinna med karriär och hem och konsekvensen blir ofta sena kvällar. Men för lite sömn leder till högt blodtryck, diabetes, viktökning och att man ser tröttare och äldre ut.

Du är svag för socker.
Länge har man vetat om sockrets effekter på vikten, men nu visar ny forskning att socker även har en negativ inverkan på hyn. Sockret påverkar de proteiner i hyn som gör den elastisk och spänstig, vilket leder till rynkor och slapp hy.

Du är mer stressad än avslappnad.
Stress ökar nivåerna av hormonet kortisol och noradrenlain vilket höjer blodtrycket och minskar immunförsvaret. Över tid kan stress motverka läkning och krympa områden i hjärnan som är involverade vid inlärning, minnen och humör, snacka om att känna sig äldre!

Du tränar endast för att gå ner i vikt.
Träning är ett av de bästa anti aging-medlen som finns men många av oss missar dessa fördelar eftersom träningen sker sporadiskt och inte regelbundet. Gör man träningen till en vana, istället för att bara träna när man vill gå ner i vikt, kommer man snart få ett bättre immunsystem, och motverka diabetes typ 2 samt ”hjärndimma”.

Du har i-poden på högsta volym.
Ingenting får dig att känna dig äldre som när du hela tiden får be folk upprepa vad de sagt för att du hör dåligt. Hörselnedsättning kan komma krypande efter år av för hög volym i i-poden, mp3-spelaren eller daglig användning av hårtork.

Du träffar aldrig väninnorna.
Dina vänner var säkert de enda du träffade i 20-årsåldern men nu känner du att tiden till det saknas. Enligt en studie skyddar vänskap mot depression, hjärtsjukdomar och andra hälsoproblem mer än vad familjen gör.

Du äter grönsaker men inte dagligen.
Antioxidanter är ett välbeprövat ämne när det kommer till att motverka ålderstecken. Men eftersom de endast är aktiva i några timmar räcker det inte med en sallad i veckan. Gör grönsaker och frukt till ett dagligt inslag i din kost.

Du har skurit bort allt fett i kosten.
Vissa fetter är mindre nyttiga, men Omega 3 är ett exempel på en bra fettsyra som faktiskt gör underverk för att motverka ålderstecken. Den skyddar din hjärna, ditt hjärta, ditt skelett och din hy.

Du kommer inte ihåg sist du hade sex.
Ja, du läste rätt. Sex är en mirakelkur både när det kommer till humöret men även den fysiska hälsan. Studier visar att personer med ett aktivt sexliv har bättre immunsystem, mindre smärta och en lägre cancerrisk, friksare hjärta och mindre stress. Det bästa av allt är att man enligt en studie kan se upp till tolv år yngre ut om man har ett sexliv värd namnet.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback