RSS 2.0

Experten: Så går du ner i vikt

Eftersom övervikt inte kommer över en natt försvinner den inte över en natt heller. Men följer du dessa råd har du kommit en god bit på vägen.Frukost.
En stadig frukost är ett ypperligt sätt att kickstarta ämnesomsättningen med.
– Dessutom håller du blodsockret i schack och står lättare emot frestelser, säger Josefine Jonasson till Aftonbladet.

Frukt och grönt.
Frukt och grönsaker är ett enkelt sätt att äta nyttigt. Se till att halva tallriken är fylld med frukt och grönt, en fjärdedel med protein (kött, fisk och bönor) och en fjärdedel med kolhydrater (ris, pasta, potatis eller bulgur).   Frukt och grönsaker mättar bra men innehåller få kalorier. Därför kan du använda tallriksmodellen vid alla måltider.
– Tar du en macka kommer kolhydraterna från brödet, skinkan är proteinet och en skiva tomat och paprika är grönsakerna, tipsar Josefine.

Skippa kaloririka drycker.
Läsk, sagt, alkohol och latte är rena rama kaloribomberna. En burk läsk ger lika många kalorier som två äpplen men mättar inte alls.

Lagom är bäst.
Glöm allt du lärt dig om att äta upp. Ät tills du är mätt och lämna resten oavsett om det är en eller tio tuggor kvar. Alla extrakalorier leder till övervikt.

Träna.
Rörelse betyder högre förbränning och högre förbränning betyder viktnedgång. Om du äter hälsosamt, motionerar regelbundet och förbränner 250 extra kalorier om dagen genom att till exempel gå till jobbet eller ta en omväg går du ner ett extra kilo i månaden.

Tänk långsiktigt.
Gå inte ut för hårt i början utan var generös mot dig själv. Det är dömt att misslyckas om du försöker sluta med skräpmat och godis och samtidigt börja hårdträna i ett svep. Unna dig godsaker ibland men låt de vara undantagen som bekräftar regeln. Är du nyttig 80 procent av tiden så är det okej att slarva de resterande 20.

För dagbok.
Det är vanligt att äta fel på grund av vana snarare än okunnighet. Karlägg ditt beteende och försök komma fram till vad mat betyder för dig genom att skriva en mat-dagbok.

Ta eget ansvar.
Skyll inte dina dåliga vanor på andra utan ta ditt ansvar när det är motiverat. Första steget mot bättring är att inse sina egna fel och brister.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback