RSS 2.0

Innan ni flyttar ihop!

Innan ni slänger er in i något förhastat, kolla dessa tio tips:1. Kom överens

Enligt Tina B. Tessina, psykoterapeut och författare bör ni först diskutera vad det innebär att flytta ihop. Är det ett steg i rätt riktning? Hur ska ni dela upp utrymmet där ni ska bo? Hur är era respektive lisvstilar? Har ni barn? I så fall vem ska stå för vad i uppfostran? Dessa frågor bör ni kunna besvara innan ni flyttar ihop.

2. Om problem uppstår

Dr. Tessina tipsar om att ha en plan om problem uppstår. Om ni inte håller sams eller det inte funkar är det bra att ha en backup-plan. Trots ni är tokiga i varandra just nu kan det hända tråkiga saker och då är det bra att vara förberedd.

3. Var ärlig när det gäller pengar

Stacy Whitman, relationsförfattare, säger att även om det kan vara pinsamt att berätta om sin futtiga lön eller sina höga skulder är det ett måste att prata om innan ni flyttar ihop. Speciellt viktigt är det om ni ska göra stora köp eller ta lån tillsammans.

4. Håll isär era sparkonton

Whitman rekommenderar att ni håller isär era sparpengar, så länge ni inte är gifta och det handlar om att följa lagen. Just nu är ni säkert optimistiska, men om det skulle ta slut står du inte bara där med ett brustet hjärta, utan också ett tomt bankkonto.

5. Dela upp sysslorna

För att undvika onödiga bråk tycker Whitman att det är bra att dela upp hushållssysslorna redan innan ni flyttar ihop. Börja med att skriva en lista på alla sysslor som ska göras dagligen, veckovis och månadsvis. Till exempel ta ut soporna, diska, tvätta, handla, byta lakan, städa badrummet och betala räkningar. Ni behöver inte dela upp det exakt på hälften, endel sysslor kan ju vara mer tidskrävande än andra. Det viktiga är att ni kommer överens och har en plan att följa.

6. Potträning

Om ni ska dela badrum med varandra bör ni vara medvetna om att toaletten kan vara en stor källa till konflikter. Whitman föreslår att ni gör en lista över skötseln för att undvika konflikerna. Ämnen ni bör fundera över är till exempel hur man gör med städning, upptorkning av kiss, att lämna sitsen upp- eller nedfälld och att spola efter varje användning.

7. Prata om förlovning

Kanske är ni inte redo för att förlova er. Men om du vet att du vill gifta dig någon gång om inte alltför länge bör ni i alla fall prata om en förlovning, tycker Whitman. Detta är för att ni ska veta om ni ens vill samma sak.

8. Hur ofta vill ni ha sex?

Enligt Dr. Stephanie Buehler, psykolog och relationsterapeut, kan det uppstå problem med sexet när man flyttar ihop. Den ena partnern kanske förväntar sig sex dagligen medan den andra tänkte sig en gång i veckan. Därför är det bra om ni pratar om detta innan så ingen blir besviken.

9. Tid för vänner

Att bo ihop kan ses som ett mycket mindre steg än att gifta sig, säger Dr. Buehler. Det kan ses som mycket mer vardagligt. Så därför bör ni prata om hur mycket tid ni vill spendera med kompisar och andra personer utanför förhållandet.

10. Kompromissa inte för mycket

Sascha Rothchild, relationsexpert och författare, menar att när man flyttar ihop handlar det oerhört mycket om att kompromissa. Lagom.  Om du vill måla köket rött och han vill ha det vitt, måla det då inte gult. Låt honom hellre få måla det vitt och så får du välja vilken färg ni ska ha i badrummet osv.

Bra tips.. det är några av dom viktiga punkterna man bör tänka på känns det som. Sedan så tycker jag inte att man ska flytta ihop direkt när man träffats och ha alldeles för bråttom med allt som väldigt många jag vet om gjort. Herre gud, man vet ju inte ens om man är rätt för varandra förrän man varit med om olika saker. Som tex jag o Daniel, vi bor inte ihop och vi har snart varit tillsammans i 2 år.. bor ju iofs me syrran så hade jag bott själv kanske vi redan bott ihop men endå. Det är alltid skönt att ha ett eget ställe man kan gå till efter bråk och när det blir lite för mkt...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback