RSS 2.0

Skippa fettfobin - fett gör dig inte fet!

Fett är kanske det mest missuppfattade födoämnet som finns. Hela världen har en uppfattning om att man blir fet av fett. Men det finns några kostrådgivare och GI-entusiaster som inte håller med. Ola Lauritzson är en av dem.I boken "Gå ner i vikt med GI-metoden" (Ica bokförlag) skriver Ola Lauritzson bland annat om hur fettet fungerar i kroppen. Det är inte fettet i sig skapar fett, tvärt om så kan det rensa ut gammalt, lagrat fett. Däremot är fettet en riktig bov om det intas tillsammans med kolhydrater. 

Det finns många fettfobiker i landet. Det finns till och med ett namn för denna sjukdom, ortorexi.
"En fettfobiker skär bort allt fett från köttet, begränsar sitt intag av lax för att man tycker den är för fet, undviker all olja i matlagning, tar aldrig något smör på brödet och säger nej till all ost för att den är för fet", skriver Lauritzson.

Enligt författaren är fettet livsnödvändigt och det gör oss mätta. Man kan dessutom inte äta hur mycket fett som helst. Det kommer att ta stopp förr eller senare just på grund av mättnadskänslan. Självklart finns det bättre och sämre fetter och man ska framför allt försöka undvika de förädlade fetterna.

Själv har vi ingen fobi för fett..det har väl märkts!? hehe inte för att vi äter mkt fett på vardagar, men det är inget vi typ "tar bort" från våran kost med flit lr så. Finns det fett i maten så gör de det :)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback