RSS 2.0

Starkare naglar!

       

Den ihållande kylan och det torra inomhusklimatet påverkar hela kroppen. Så här års tenderar naglarna att vara extra torra och sköra, något som vårens sol snart hjälper till att fixa. Men i väntan på de första värmande strålarna kan du komma långt med egen-behandlingar.

Här är kosten och produkterna som gör ömtåliga naglar till riktiga klor igen!

ÄT
Det är främst vitaminerna A och D som påverkar naglarnas tillstånd och tillväxt. Så här års, när solen bokstavligt talat lyser med sin frånvaro, är det inte lätt att frossa i D-vitamin.

Fet fisk, ägg och mejeriprodukter där vitaminet är tillsatt är säkraste källorna. Det finns också olika tillskott i hälsohandeln att ta till om du misstänker en större brist.

Vitamin A finns i såväl kött- som mejeriprodukter och i vegetariska alternativ. Lever, grönkål och morötter är superladdade med det efterfrågade vitaminet. Torkade aprikoser, ägg och ost hjälper också till att fylla på depåerna.

Avokado är känt för att påverka både hud, hår och naglar. En grönsak om dagen ger dig en påfyllning av essentiella vitaminer och mineraler och ger också kroppen nyttigt fett.

Att boosta C-vitaminnivåerna kan också vara aktuellt, eftersom vitamin C gynnar cellernas tillväxt. Ett glas färskpressad juice till frukost och en handfull frukter under dagen ger dig allt du behöver.

BEHANDLA
Avsätt 30 minuter varje vecka till manikyr. Förutom lite välbehövd egen-tid ger du också naglarna en uppmärksamhet som de förtjänar.

Börja med en skonsam rengöring där du avlägsnar gamla lackrester och ge fingertopparna en ljummet bad i vatten och olja. Massera nagelbanden och skrubba försiktigt bort torra ojämnheter med en peelande produkt eller en fuktad frottéhandduk.

Pressa försiktigt tillbaka nagelbanden och fila naglarna - fila från kant till kant med utgångspunkt från mitten. Att feja fram och tillbaka riskerar att skada nageln.

Målade naglar blir ofta stärkta naglar. Men olja och creme utgör inte någon bra bas för lack. Nail Balsam från Trind är oljefri och stärker naglarna genom att tillsätta fukt. Måla och massera in och låt torka, sedan är naglarna redo för sedvanlig manikyr. Finns hos bland andra Kicks och kostar cirka 130 kronor.

SMÖRJ
Fukt och fett är viktiga komponenter för att hålla händer och naglar i trim. Ha alltid en handcreme med dig i väskan, Clarins Hand and Nail Treatment Cream både doftar och gör gott - cirkapris 200 kronor hos Kicks.

Smörj nagelbanden med en vårdande olja eller nagelbandscreme. Móa The Green Balm är ett isländskt hudbalsam som gör underverk för torra partier. Passar utmärkt till både naglar, hälar och läppar - och är dessutom ekologiskt. 20 ml kostar 119 kronor hos eleven.se.

En ren olja är bra för en längre tids behandling. Myrra Nail & Cuticle Oil från Dermanord gör underverk när det får verka över natten. 10 ml kostar cirka 100 kronor och finns hos utvalda skönhetssalonger.

ANDRA TIPS:

Ha alltid vantar på dig utomhus, kylan påverkar dina naglar negativt.

Är handdisken ett dagligt inslag? Investera i ett par diskhandskar, diskmedel och vatten är extremt uttorkande.

Äter du tillräckligt varierat? Det finns olika kosttillskott för att förbättra naglarnas tillstånd. Aktiva ingredienser brukar vara kalk, vitamin A, C och D samt svavel.

Vårat personliga tips, som vi har skrivit om innan: Köp "Öljäst-tabletter", finns i hälsokostbutiker, kanonbra!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback