RSS 2.0

Håll din hy ung!

Mirakelkrämer, extrema behandlingar eller helt vanligt solskydd — vad är egentligen bästa kuren för huden?SKYDDA DIG
Rökning, stress, sena nätter och alkohol påverkar huden negativt – men högst på listan över saker som skadar huden hamnar solen. Hela 90 procent av alla rynkor beräknas bero på just solen, så att satsa på en daglig dos solskyddsfaktor är den bästa och säkraste investeringen för en ung hy på sikt. Satsa på en dagkräm med inbyggd solskyddsfaktor – eller ännu hellre en solskyddskräm särskilt anpassad för ansiktet som du applicerar ovanpå din dagkräm.

EXFOLIERA MERA
Att få bort ansiktets yttersta, döda hudceller gör inte bara att du ser fräschare ut, det förhindrar även att porerna blockeras och minskar därmed risken för akne. Satsa på att exfoliera ansiktet med en mild peeling en gång i veckan. Är du känslig kan du testa en exfolierande rengöringsmjölk.

TA NATTSKIFTET
Slarvar du med sömnen? Då är risken stor att du vaknar upp med glåmig hy, mörka ringar och påsar under ögonen. Under natten går hudens cellförnyelse på högvarv och hyn arbetar aktivt med att reparera de skador som uppstått under dagens lopp. Försök att få dina åtta timmar och investera i en bra nattkräm. Under natten absorberar huden nämligen ingredienserna från hudvårdsprodukterna mer effektivt — det är inte för inte som vi talar om skönhetssömn.

VITAMINKICKA
Antioxidanter som du får i dig genom kosten via grönsaker, frukter och bär är inte bara nyttiga, de kan också bekämpa ålderstecken. En undersökning i tidskriften Journal of Clinical Nutrution visar att kvinnor med ett lågt intag av C-vitamin har fler rynkor än andra. Vitamin C har nämligen en mycket viktig roll i nybildandet av kollagen som håller huden ung och elastisk.

ÅTERFUKTA
Det är inte en slump att modeller och Hollywoodstjärnor ofta syns med en vattenflaska i handen. I takt med att vi åldras minskar vår förmåga att bibehålla fuktnivån i huden och när hyn torkas ut blir fina linjer och rynkor ännu mer synliga. Återfuktning av huden utifrån är också nödvändigt för att dess cellomsättning ska fungera optimalt.
— Min mamma började med antiagekrämer redan vid 20 års ålder, så jag började när jag var 19. Det syns på min hy i dag, säger Nicky Hilton, 26

SE UPP!
Solar du fortfarande solarium bör du genast sluta. Världshälsoorganisationen WHO publicerade nyligen en studie som visar att risken för malignt melanom, den farligaste formen av hudcancer, ökar med 75 procent för den som börjar sola solarium före 30 års ålder.

Ämnena som hjälper huden:
Coffeeberry (kaffebär):
Ljusar upp hyn och reducerar fina linjer samtidigt som det tillför fukt.
Idebenone: Syntetiskt framtagen antioxidant som ändrar den kedjereaktion som leder till att huden åldras samt påskyndar hudens cellförnyelse.
C-vitamin: Verkar både lugnande och stimulerande för nya hudceller samt ökar hudens mikrocirkulation.
Acai: Ett bär från Amazonas i Brasilien som har visat sig kunna neutralisera oxidativ stress såsom avgaser och rökning, samt förbättra hudens elasticitet och lyster.
Retinol: Samma sak som Vitamin A. Ämnet stimulerar hudens återuppbyggande funktioner och minskar rynkor och ojämnheter. Gör även huden starkare och mer motståndskraftig.

SE UPP!
Har du känslig hy? Då är grundregeln att undvika ingredienser som irriterar, exempelvis färg och parfymämnen, mineraloljor som täpper till huden och allergiframkallande lanolin och parabener. Välj helst krämer med naturliga och lugnande ingredienser som jasmin, alger och eteriska oljor.

BOTOX OCH LASER

Ibland räcker inte krämer och en sund livsstil till i jakten på den perfekta hyn. Vi listar de mest populära skönhetsmetoderna.

KEMISK PEELING
är ett samlingsnamn för olika behandlingar där aktiva ämnen läggs på huden för att förbättra och föryngra den. AHA-syror är exempelvis effektiva fruktsyror vars molekyler är så små att de lätt tränger djupt ner i huden. Där stimuleras nybildandet av kollagen och elastin som gör huden fast och elastisk.
PASSAR: Dig som vill ha en första hudföryngrande behandling. Rengör på djupet och motverkar fina linjer och pigmentförändringar.
IPL, ELLER INTENSIVT PULSLJUS, är en behandling där ljus stimulerar nybildning av kollagen. IPL kan dessutom verka mot ytliga blodkärl och pigmentfläckar. Normalt brukar tre till fem behandlingar med två till fyra veckors intervall ge bästa resultat.
PASSAR: Dig med åldrad, särskilt solskadad hud som har förlorat kollagen och blivit mindre elastisk.
FRACTIONAL ELLER FRAXELLASER är en metod då huden strålas med ett starkt laserljus som triggar igång hudens egen läkningsprocess, så att ny vävnad kan bildas.
PASSAR: Dig med grova, synliga akneärr, andra ärr och rynkor.
BOTOX är ett biologisk nervgift som är ofarligt i små mängder. Preparatet injiceras med små nålstick och blockerar signalerna mellan nerv och muskel så att muskeln inte kan dra ihop sig.
PASSAR: Dig med grova, synliga rynkor.
FILLERS finns det många olika typer av, men de flesta är tillverkade av det kroppsegna ämnet hyaluronsyra. De kan användas för att förstora läppar, ta bort bekymmersrynkan i pannan, ge volym till och återskapa konturerna i ansiktet.
PASSAR: Dig som har förlorat volym i ansiktet eller har synliga djupa rynkor.

Fillers är väl ingen nyhet att vi använder, fast bara i läpparna. Har iaf tänkt att använda botox i förebyggande syfte eftersom jag (jenni) har fått våran pappas jävla muskler och arga utseende mellan ögonbryna så jag kommer nog få en stor bekymmersrynka om jag inte låter den slappna av lite då och då ;P Resten av pannan får vara orörd tills vi blir äldre. Blir spännande. Ska även göra en kemisk peeling nu till hösten för att ta bort alla solskador och den döda huden helt så huden blir fräsch inför en ny årstid, den gör även porerna mindre.

Kommentarer
Postat av: Hanna

Bra tips! Många grejjer jag inte hade hört talas om innan, däribland IPL! Kaffebär var även nytt för mig! :D

2010-09-22 @ 16:22:44
URL: http://www.antirynkkram.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback