RSS 2.0

Vitaminbrist av bantning!

Forskarna har jämfört olika bantningsmetoder för att se vilka brister du får i kroppen.Att banta gör inte bara att du går ner i vikt. Det kan också göra att kroppen får brist på olika vitaminer när du drar ner på matintaget.

Forskare vid Stanford University i Kalifornien har jämfört blodvärden efter banting med Atkins, Zone, LEARN och Ornish. 300 överviktiga personer deltog i studien och blev slumpmässigt tilldelade en viss typ av diet.

Atkinsdieten bygger på att man ska äta lite kolhydrater och mycket protein och fett. Zonedieten förespråkar istället att 40 procent av energi ska komma fårn kolhydrater, 30 procent från protein och 30 procent från fett, vilket ska få kroppen att fungera optimalt.

LEARN-dieten har fått sitt namn från förkortningen "lifestyle, exercise, attitudes, relationshsips and nutrition", det vill säga livsstil, träning, attityder, relationer och näring. Här ska ungefär 60 procent av energin komma från kolhydrater och mindre än 10 procent från mättat fett.

Ornishdieten är även den fettsnål och är speciellt utformad för att förebygga hjärtsjukdomar. Kosten är även vegetarisk och går ut på att äta lite fett, men mycket grönsaker, frukt, baljväxter, magra mejeriprodukter och långsamma kolhydrater.

Efter två månaders bantning testades deltagarnas värden. Många hade då fått brister på olika vitaminer och mineraler, framför allt vitamin E, som 65 procent av deltarna inte fick i sig tillräckligt av. Ur vitaminsynvinkel var Zone-dieten bäst. De som åt enligt dessa riktlinjer hade bäst blodvärden.

Efter att ha sammanställt resultaten rekommenderar forskarna i första hand dieter med måttlig reduktion av kolhydratintaget. De menar också att det är bra att ta multivtamintillskott när man bantar.

Det är skönt att man inte behöer banta och gå på massa dieter, det e tråkigt för dom som känner sig tvingade attt göra de för att gå ner i vikt. Vitaminbrist e inte skoj och de kan ju leda till massa annat som är dåligt. Typ som att tappa hår och få finnar osvosv. Som vi skrivit innan äter vi lite vitaminer vid sidan av som tex, järn, folsyra och bvitamin för säkerhetsskull. Vi försöker äta så varierande som möjligt med mycket grönsaker och frukt. Äter inte mycket kolhydrater men vi utesluter dom inte helt heller.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback