RSS 2.0

10 träningsmyter

Beach 2010 närmar sig med stormsteg, och ska du göra verklighet av nyårslöftet är det hög tid att börja.
Men se till att lägga kraftansträngningarna på rätt saker och metoder, här är 10 klassiska träningsmissar
värda att undvika.

Myt 1: Löpband ger mindre påverkan på knän än att springa på asfalt
Löpträning är effektivt, men innebär alltid en påverkan på knän - särskilt om du bär några kilos övervikt. Men underlaget i sig har inte någon påverkan på slitaget. Skonsammast är att variera träningsformerna, det finns bra konditionsträning som inte innebär löpning.

Cykla, simma eller prova någon av gymmets konditionsmaskiner till exempel.

Myt 2: Sit-ups bränner magfettet

Det går inte att punktförbränna fett någonstans på kroppen. En ökad förbränning och ett minskat kaloriintag gör att fettdepåerna minskar med samma effekt över hela kroppen. Effektiv fettförbränning får du genom att kombinera konditions-  och styrketräning.

Myt 3: Konditionsträning höjer förbränningen - även timmar efter ett avslutat träningspass
Det här påståendet har faktiskt ett uns sanning i sig, men tenderar att övertolkas - kaloriförbrukningen ökar förvisso, men inte alls i särskilt stor utsträckning.

Ett ordentligt träningspass kan ge ringar på vattnet i form av ökad förbränning på cirka 20 kalorier om dagen (utöver den energi som går åt under själva passet).

Myt 4: Simning är en effektiv träningsform för att gå ner i vikt
Ordentliga simtag är en mycket bra träning, det ger bättre lungkapacitet, bygger muskler och förebygger spänningar - men ur viktminskningsperspektiv är det inte en optimal träningsform. Dessutom tenderar vattenträningen att skapa en större aptit än vanligt, med risken att du stoppar i dig mer kalorier än du förbrukat.

Myt 5: Yoga lindrar all form av ryggsmärta

Visst kan den uråldriga träningsformen göra underverk för personer med ryggproblem - men yoga lindrar inte alla former av ryggsmärta! Beror ryggproblemen på muskulära problem och spänningar kan yogaträningen medföra både smärtlättnad och på sikt bota problemet helt.

Men är det andra faktorer bakom smärtorna, som exempelvis problem med ryggraden, kan resultatet bli det omvända. Rådgör alltid med din läkare om du är osäker.

Myt 6: Om du inte svettas har du inte ansträngt dig tillräckligt
Att svettas är kroppens sätt att kyla ned sig, inte att visa att den ansträngt sig till max. Att fnysa åt träningsformer som inte kräver en dusch efter avslutat pass vore oklokt. En promenad gör nytta för hela kroppen och kvalar absolut in som motionsform i viktminskningssammanhang.

Myt 7: Så länge träningen känns bra har du inte överansträngt dig

Att överanstränga kroppen är ett vanligt misstag, ofta på grund av att träningen känns ok under själva passet. Kvittot på eventuell överansträngning kommer först en till två dagar efter avslutat pass. Var aldrig för ivrig med att öka intensitet eller styrka och har du varit borta från träningen ett tag så är det bättra att börja lugnt istället för att vrida ur dig till max.

Myt 8: Att träna med gym-maskiner är säker träning
Styrke- och konditionsmaskiner på gymet kan ge en falsk bild av trygghet. Även om justeringsmöjligheterna är många kan en maskin skada dig lika mycket som träning på fri hand kan göra. Se alltid till att få hjälp med korrekta inställningar och en bra genomgång av maskinen innan du börjar träna.

Myt 9: Smärta är ett tecken på framsteg!
"No pain no gain" är ett motto värt att slänga i papperskorgen. Att känna av träningsvärk 1-2 dagar efter ett intensivt träningspass är en sak, men att känna smärta under själva träningen är någonting helt annat. Smärta är kroppens sätt att säga ifrån och ska tolkas som ett tecken på att du gör övningen fel eller att du är skadad.

Myt 10: Om jag inte kan träna tillräckligt hårt eller ofta är det ingen mening att träna alls
Det generella rådet för att minska i vikt tack vare träning är att konditionsträna 4-5 gånger i veckan i 30-45 minuter och helt kombinera detta med styrketräning 2-3 gånger under samma period. Men känner du att den tiden inte finns kan du ta till andra metoder.



All motion är bättre än ingen motion och all träning ger resultat i någon form. En kvarts promenad om dagen ger också utslag på vågen, dessutom blir du både starkare och friskare.. Tur att vi går till och från jobbet så ofta vi kan :) skönt och man blir lite piggare faksitk.. pump efter jobbet idag me!

Kommentarer
Postat av: Linus

"Det generella rådet för att minska i vikt tack vare träning är att konditionsträna 4-5 gånger i veckan i 30-45 minuter och helt kombinera detta med styrketräning 2-3 gånger under samma period."



Vems råd då? Det låter oerhört mycket, 6-8 pass i veckan för en normal individ, låter som om det blir många övertränade av det rådet. De flesta jag känner skulle packa ihop gott och väl av den träningsmängden. Sjukhuset nästa!

2010-03-19 @ 03:48:37
Postat av: Anne & Jenni

det är ur salongk.se! och jag tror inte dom menar att man ska träna 6-8 ggr i veckan,. det e för mkt, dom menar nog att man kan träna kondition i 45 min o sen EFTER de träna styrka, ungefär så som vi tränar, fast vi tränar mindre kondition o mer styrka, så man ska blanda dom ca 4 ggr i veckan..

2010-03-19 @ 14:58:44
URL: http://twiceas.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback