RSS 2.0

Snabbaste vägen till lycka

Genom att själv lära sig mer om ämnen som gör kroppen och sinnet lyckligt kan du enkelt ta kommandot över vårdepp och hängingt humör.

En grå tisdagsmorgon med pressat dagsschema väcker knappast några lustkänslor. Men genom att "lura" kroppen att dagen blir ett härligt lyckorus kan du aktivera kedjereaktioner som vänder tristessen till eufori.

Dokumenterade vägar till ökade halter av serotonin och endorfin - kroppens naturliga lyckopiller - är exempelvis träning, vistelse utomhus i solsken eller ett brett leende, medan må-bra-hormonet oxytocin frisätts vid beröring och sex.



Ett oäkta leende ger inget omedelbart bubblande skratt, men processen sätter igång så snart du drar på mungiporna. Ställ dig framför en spegel så ska du snart se att du skrattar på riktigt. Den godartade spiraleffekten låter inte vänta på sig, och tillvaron blir ljusare.

Fysisk aktivitet dämpar inte bara stressrelaterade problem, träning ger också andra ringar på vattnet. Utöver endorfinerna ger också övriga lyckoämnena som serotonin, noradrenalin och dopamin positiva effekter när vi är fysiskt aktiva.

Kvinnor har i regel en större dos av hormonet oxytocin än män, och blir också mer påverkade av detta. Hormonet frigörs vid exempelvis massage, orgasm och vid känslan av närhet. Det har en positiv inverkan på stresskänslor, blodtryck och smärttröskeln.

Samtliga av ovanstående aktiviteter är inom räckhåll årets alla dagar. Fyll våren av skratt, träning och kramar så håller du lyckokänslorna på en stabil nivå!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback