RSS 2.0

Rätt vitaminer för dina behov!

Tillskott som kan hjälpa oss att må underbart och se fantastiska ut? Ja, tack!

Läste en artikel på cosmopolitan.se om vilka vitaminer, mineraler och andra tillskott som egentligen hjälper mot de där problemen (och lyxproblemen) de flesta kvinnor tampas med någon gång. Glöm inte att alltid ta det försiktigt med tillskott och rådgör med en läkare om du är orolig eller har problem som du tror kan bero på en underliggande sjukdom. Tänk på vad du äter. Det kan göra dig både piggare och snyggare

Du är STRESSAD

Dina räddare: Antioxidanter och protein
– Vid påtaglig stress frigörs fria radikaler i din kropp, vilka bryter ned cellerna och både snabbar på din åldrandeprocess och ökar risken för att få sjukdomar, säger kostrådgivaren och hälsoexperten Zarah Öberg som bland annat driver hemsidan Kostkoll.se. Välj antioxidanter från en lågupphettad eller färskpressad källa av antioxidanter, som super fruits (gojibär, açaíbär, incabär), granatäpple, blåbär, rödbetor eller liknande frukter och grönsaker med mycket röd eller blå färg. Ät också mer protein, helst livsmedel med amino syror eftersom de minskar de påfrestningar på tarmslemhinnan som långvarig stress kan ge plus att de underlättar uppbyggandet av dina muskler och reparerar slitage i kroppen.

Du har fått nog av
SÖMNSVÅRIGHETER
Dina räddare: Ingefära och magnesium
– Sömnsvårigheter motverkas främst genom att du inte äter senare än två timmar innan du går och lägger dig, så att matsmältningen är helt klar när det är dags att sova, berättar Zarah Öberg. Se till att du drar ner på ditt intag av kolhydrater – det vill säga potatis, pasta, ris, bröd och socker – och öka i stället på ditt intag av protein, som finns i ägg, skaldjur, kött och mejeriprodukter, eftersom proteinerna hjälper din kropp att byggas upp på natten när du sover. Själva insomnandet kan också påverkas positivt av avslappnande yogiteer med till exempel kamomill. Det är bra att äta ingefära eftersom ingefära innehåller gingerol som motverkar inflammationer och hjälper matsmältningen på ett skonsamt sätt. Även ett tillskott av magnesium, som hjälper musklerna att slappna av, kan hjälpa dig till en bättre sömn.

               

Du drar på dig FÖRKYLNING EFTER FÖRKYLNING

Dina räddare: Omega 3-fettsyror, D-vitamin och antioxidanter
Är du ständigt förkyld? Det kan ha att göra med att du fått i dig för lite av ”bra” fett, som omega 3-fettsyror och eromättade vegetabiliska oljor.
– Förkylning motverkas främst genom att öka mängden av bra fetter eftersom kolesterol fungerar som byggstenar till immunförsvarets vita blodkroppar, säger Zarah Öberg. D-vitamin är lika viktigt eftersom det sätter i gång immunförsvarets funktioner och minskar risken för influensa. För att få tillräckligt med D-vitamin behöver du vara utomhus minst en kvart mitt på dagen, främst mellan april och oktober. Däremellan tillverkas inte D-vitamin i huden eftersom solen står för lågt och ljuset ltreras av molnen. Mellan oktober och april behöver du alltså komplettera med kosttillskott eller stora mängder D-vitaminrika livsmedel som kantareller och ekologisk viltfångad lax. När du har en förkylning på gång bör du även minska på mejeriprodukter som är slembildande och öka mängden antioxidanter. De hittar du främst i frukt (granatäpple!), grönt (spenat!) och bär (jordgubbar!).

Du lider av UTSLAG

Dina räddare: Rätt fettsyror, fiberrik kost och motion
– Utslag på kinderna eller runt käklinjen har ofta med hormoner att göra, vilket gör att de gärna kommer strax innan du ska få mens, säger Mia Hautamäki. De här utslagen är helt naturliga och inget att bry sig om. Men om du har problem resten av månaden kan du åtgärda dem med ett tillskott av fettsyrorna omega 6 och omega 3. En matsked linfröolja varje morgon är en bra och omega 3-rik vana som kan balansera upp hormonerna igen. De flesta matoljor och nötter innehåller också de viktiga syrorna. Leta även efter tillskott med höga halter av fettsyrorna EPA och DHA, som fiskleverolja och andra animaliska oljor. Nattljusolja, som görs av frön från nattljusblomman, är också ett knep mot hormonrelaterade hudbesvär liksom andra PMS-besvär. Utslag på kinderna kan i sällsynta fall betyda att du har ett överskott av stafylokocker, en bakterie som finns naturligt i kroppen och på huden, men som i för stora mängder kan ställa till problem. Återställ balansen med en probiotikakur i minst en månad. Det finns många probiotiska produkter i mejerihyllan, men en högre koncentration hittar du i kapslar som du kan köpa i din hälsokostbutik.
– Utslag i pannan har ofta med en bråkig mage att göra. Så där gäller motion och fiberrik kost för att hålla magen i trim. Testa en tesked krossade linfrön på morgongröten, säger Mia Hautamäki. 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback