RSS 2.0

7 vanliga myter om sömn

Kan man sova ikapp om man missat några timmars sömn och är det en dödsynd att dricka koffein innan läggdags? Aftonbladets sömnkunniga överläkare Marianne Ors reder ut begreppen.



Kan man ta igen förlorad sömn om man sovit dåligt?
– De flesta människor sover ikapp den sömn de förlorat i veckan under helgen. Har man sovit dåligt en natt tar man ofta igen det natten därpå, då man oftast sover bättre. Sover man däremot dåligt en längre period, blir det svårare att sova ikapp den förlorade sömnen.

Är det skillnad i kvalité på sömn innan och efter midnatt?

– Ja, oftast får man djupsömnen under den första delen av natten. Om du lägger dig sent får du i regel sämre sömn, vilket beror på stigande temperatur och att ljuset gör att vi sover sämre. Brukar du däremot alltid gå och lägga dig tre på natten får du din djupsömn ändå.

Kan en omvänd dygnsrytm göra att man inte lever lika länge?

– Ja och nej. Skiftarbete är inte förenat med maximal hälsa. De flesta skiftarbetare sover dåligt men jag har aldrig sett några studier som visar att skiftarbete förkortar livslängden.

Kan koffeinhaltiga drycker som te och kaffe innan läggdags göra att jag inte kan sova?

– Ja, eftersom både te och kaffe innehåller ämnen som bidrar till att motverka sömn och verkar uppiggande.

Hjälper det att räkna får om man inte kan somna?

– Det är en myt. Ska du sova gott så är det bättre att tänka på något avslappnade som semester, det behöver inte vara något enformigt och trist.

Kan en kopp varm mjölk hjälpa mig att somna?

– Det hjälper eftersom du går upp, lugnar ner dig och får något i magen. Ligger man däremot kvar i sängen är risken stor att du stressar upp dig ännu mer för att du inte kan somna om.

Om jag drömmer att jag kör ett hårt träningspass innebär det att jag blivit fysiskt tränad på riktigt?

– Tyvärr fungerar det inte så. Ibland vid mardrömmar och ångestladdade drömmar kan vi vakna och känna oss utmattade, det är en mardrömskvalité.

Kommentarer
Postat av: CISSI

Tänkte bara fråga om det finns någon aktuell rabattkod för Nelly just nu? Ska beställa en grej för 300 kr därifrån och tänkte att ni kanske visste om det fanns någon rabattkod? :)

2010-11-11 @ 18:58:29
URL: http://ceciliaeklund.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback