RSS 2.0

Knepen som håller dig glad hela vintern.

När mörkret faller och temperaturen sjunker är det lätt att förpassa sitt liv till soffan, framför TV:n under en mysig filt. Träning, vänner och självdisciplin får vänta till våren.Många skandinaver tar paus från sitt liv under vintermånaderna eftersom livskraften och energin sinar i takt med att ljuset försvinner. Är du en av dem kan det bero på arvsanlag men även hormonet melatonin kan spela en viktig roll.

Nu visar ny forskning att det inte är så svårt att göra något åt problemet. En sund dygnsrytm är ett steg. Här gäller det att överösa synnerven med ljus, till exempel från en ljusterapilampa, direkt på morgonen och eventuellt en gång till vid middagstid. Det är viktigt att få ljus på dagen och mörker på natten eftersom det påverkar hormoner som reglerar kroppstemperatur, insulinkänslighet, puls och immunförsvar.

För mycket av ”mörker-hormonet” melatonin kan orsaka vinterdepression, men för lite melatonin kan påverka immunförsvaret negativt och därför är det viktigt med en balans mellan ljus och mörker.

Det är inte bara mörker som påverkar humöret utan även temperaturen enligt en studie vid Rigshospitalet i Köpenhamn. De har gjort en av de mest omfattande studierna mellan ljusterapi och vinterdepressioner.

Svaren kopplades samman med väderdata från meterologiska institutet. Två faktorer var avgörande, ljusmängden och temperaturen. Ju mindre ljus, desto på uttalad depression.
– Något som kom som en stor överraskning var att även kylan har betydelse. Generellt kan man säga ju kallare, desto värre, vilket stämmer bra överens med utbredningen av besvären i mörka och kalla områden, säger Henrik Dam, chef för Centret vid ljusterapi.

För att undvika problemen ska du försöka komma ut några gånger om dagen, även om ljuset är svagare på vintern är det bättre än lampsken. Har du ett stort behov av ljus är en ljusterapilampa att rekommendera.

För att få bäst effekt av ljusterapilampan ska du använda den så tidigt som möjligt när du vaknar för att stoppa melatoninproduktionen. Eventuellt kan en dos ljus behövas igen på eftermiddagen, dock inte efter 16.00 om du vill vara säker på att inte störa nattsömnen.

Nåt att verkligen tänka på nu! Man känner ju att det tar på krafterna att gå i mörker!

Kommentarer
Postat av: Sara

vad gör du då? :D

2010-11-20 @ 12:41:57
URL: http://johanpalmfanetsara.blogg.se/
Postat av: Cajsa

Mysig blogg! :D

allt bra?

följas på bloglovin'? självklart inget vi måste om du inte vill...vore bara trevligt! :D

2010-11-20 @ 13:27:12
URL: http://cajsa1.webblogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback