RSS 2.0

"Måttligt med akohol är okej för gravida"

Alkoholintag för gravida kvinnor är ett ständigt omdebatterat ämne. Nu menar amerikanska forskare att en till två drinkar i veckan är ofarligt för fostret.Många gravida kvinnor
undviker alkohol helt och hållet. Andra gör det inte – och får ofta motta stark kritik för att de dricker medan de väntar barn.
 
En ny amerikansk undersökning har dock kommit fram till att måttligt alkoholintag, det vill säga en till två alkoholhaltiga drycker per vecka, är helt ofarligt för fostret.
 
Forskare vid Texas A&M Health Science Center College of Medicine har följt barn upp till fem års ålder och jämfört beteende- och kognitiva problem hos barn vars mödrar druckit måttligt eller inte alls. De fann då att risken inte ökade alls hos barn vars mammor haft ett måttligt alkoholintag under graviditeten.
 
Ett större alkoholintag medför däremot risker för fostret, menar forskarna, som inte vill att kvinnor ska se detta som ett grönt ljus för att dricka sig fulla medan de väntar barn.
– Däremot kan detta vara lugnande för de som tagit några drinkar tidigt under graviditeten, säger forskaren Richard Jones enligt HealthDay.com.

Vad är måttligt undrar vi då? Hur starka drycker pratar vi om? Aja, jag kommer då inte dricka alkohol under min graviditet. Känns inte riktigt rätt, man vet ju aldrig vad som kan hända..

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback