RSS 2.0

Slipp mörkerdeppet i höst

Hösten är här och det blir mörkare och kallare ute. I samband med detta blir många svenskar tröttare och mer nedstämda än vanligt. Men det finns knep att ta till för att hålla sig pigg och glad hela hösten.Utnyttja dagsljuset

Det blir mörkare ute, solen går upp senare och går ner tidigare. Därför blir det allt viktigare att ta tillvara på de timmar av solljus som erbjuds. Gå ut på lunchen, ta en promenad och försök att få minst 15 minuter av solljus varje dag. Inomhus är det bra att sitta nära ett fönster.

Varva ner

Stress kan göra mörkerdepressioner värre. Försök därför att se det positiva med hösten och njut av de bra aspekterna. Träna, både inomhus och utomhus, tänd ljus, ta ett varmt bad, mys med te, en kär vän och några bitar mörk choklad.

Tvinga dig ut

När det är mörkt och kallt ute kan det ta emot att lämna hemmet, särskilt om man känner sig deppig och nere. Men försök att tvinga dig iväg, ofta blir det roligare än du föreställt dig. Planera in roliga saker, både på kort sikt och på lång sikt, så att du har saker att se fram emot som bryter upp tristessen.

Boka in en resa

Om du har tid och råd, försök att boka in en resa senare i höst eller i vinter. En vecka på varmare breddgrader kan göra under för humöret och får dig att orka ända fram till våren.

Sov ordentligt

Försök att få minst sju, helst åtta, timmar sömn varje natt. Mörker kan göra dig tröttare, så det är viktigt att få ordentligt med sömn. Undvik koffein efter klockan 16, träna gärna minst tre gånger i veckan och se till att skapa regelbundna kvällsrutiner så att du somnar och vaknar ungefär samma tid varje dag.

Begränsa ditt alkoholintag

När man känner sig deppig kan det vara lockande att ta ett glas vin eller en drink för att temporärt lyfta humöret. Men var försiktig så att det inte får motsatt effekt. Alkohol kan göra dig både tröttare och deppigare i det långa loppet.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback