RSS 2.0

Maten som är rena medicinen!

Du har säkert en hel del matvaror i skafferiet som håller dig frisk som en nötkärna. Här är ett axplock sajten Prevention.com listat med medicinska effekter..

Vitlök.
Att vitlök är bra mot infektioner som förkylning visste du kanske redan. Men att den även minskar risken för benskörhet, högt blodtryck, eksem och underlivssvamp kanske är nyheter.Russin.
En handfull (cirka 60 stycken) russin innehåller ett gram fibrer och 212 milligram kalium, två ämnen som bidrar till att sänka blodtrycket. Olika undersökningar visar dessutom att polyfenoler, som finns i livsmedel som framställts av druvor som vin, russin och juice, är effektivt mot hjärt- och kärlsjukdomar.

Banan.
En medelstor banan innehåller cirka 30% av det dagliga behovet av vitamin B6 som hjälper hjärnan att producera serotonin. Serotonin spelar en viktig roll när det gäller reglering av kroppstemperatur, humör, sömn, sexualitet och aptit.

Aprikos.
Aprikoser är inte bara bra för synen. Åtta torkade aprikoser innehåller cirka två gram fibrer, tre milligram natrium och 325 milligram kalium. Dessa ämnen förhindrar ansamlingar av mineraler och salter som annars kan omvandlas till njursten.

Tonfisk.
En portion på cirka 85 gram innehåller runt 800 milligram omega-3, som motverkar de känslor som uppstår när du är deprimerad eller stressad. Fettsyrorna har även blivit rekommenderade av The American Psychiatric Association som en effektiv del av behandlingen mot depression.

Ingefärste.
Flera studier har visat att ingefära kan hjälpa mot olika former av illamående, till exempel åksjuka eller under graviditet. Ingefära har även en positiv effekt på ämnesomsättningen.

Päron.
Ett medelstort päron innehåller runt fem gram kostfibrer, mycket i form av pektin, som hjälper till med att ”spola” bort det dåliga kolesterolet och på så sätt minska risken för hjärtsjukdomar.

Kalkon.
Åttiofem gram kalkon innehåller nästan hela dagsbehovet av tryptofan, en essentiell aminosyra som hjälper kroppen att producera serotonin och melatonin – hormoner kroppen behöver för att reglera sömnen. Studier visar att personer som lider av insomnia inte får i sig tillräckligt med tryptofan.

Artikeln kommer från salongK.se

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback