RSS 2.0

Så blir du piggare!

Känner du dig trött och hängig i sommarvärmen? Du kan ha drabbats av järnbrist och då är det dags att ladda upp med linser, bär och kött.

Trötthet, huvudvärk och dåligt humör
är bara några tråkiga symptom på järnbrist. Har du dåliga blodvärden blir ditt immunförsvar också sämre, du får svårare att minnas och att koncentrera dig.

Tyvärr är tillståndet vanligt bland fertila kvinnor eftersom de förlorar mycket blod under menstruationen. Enligt Livsmedelsverket ska kvinnor mellan 18 och 30 år få i sig 15 milligram järn per dag, medan män i samma ålder bara behöver 9 milligram.

Du får reda på om du har järnbrist genom att göra ett enkelt blodprov på vårdcentralen. Visar det sig att dina värden är för låga, gäller det att se om matvanorna.

Kött, särskilt nötkött, vilt och klassikern
blodpudding innehåller massvis med järn. Är du vegetarian, fyll i stället tallriken med gröna grönsaker, baljväxter som ärter, bönor och linser, bär som jordgubbar och hallon och mängder av torkad frukt.För att kroppen ska kunna tillgodogöra
sig järnet måste du också få i dig tillräckligt med c-vitamin. Frossa i citrusfrukter, nypon och olika grönsaker. Ge järnet med rätt kost så ska du se att du snabbt blir piggare!

Artikeln kommer från improveme

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback