RSS 2.0

Vitaminerna som din kropp behöver

Vitaminerna i frukter som kiwi och apelsin kan fixa sommarlooken alla drömmer om. Forskningen visar att rätt kost stärker din hud inifrån.

– Ibland behöver din hud lite extra hjälp. Då är det effektivt att använda en berikad creme, säger Mette Fredsted på Vichy.

Vitaminerna som finns i till exempel morötter eller apelsiner innehåller viktiga antioxidanter. Det är med antioxidanternas hjälp som huden skyddas från fria radikaler som finns i luften runt omkring oss. Genom träning ökar blodcirkulationen vilket gör att slaggprodukter rensas bort och ger huden sin glöd tillbaka.

– Dessutom blir det lättare för hudcellerna att ta upp vitaminer, säger Mette Fredsted.



De viktiga vitaminerna – från A till E:


Vitamin A
är hudens skyddande vitamin som är viktigt för bildandet av nya hudceller vilket bidrar till hudens förnyelse. Vitaminen hjälper till att bilda kollagen som gör huden elastisk och motverkar åldrandet.

Vitamin B
hjälper till att bilda nya celler och är därför särskilt bra för mogen hud där cellernas aktivitet är lägre. Vitaminet sägs även kunna motverka oren hud och andra inflammatoriska hudbesvär.

Vitamin C
stärker bindväven i kroppen och är en viktig antioxidant som skyddar cellerna från fria radikaler som bryter ner hudens vävnad och påskyndar åldrandet. En av vitaminets viktigaste funktioner är att bilda kollagen som hjälper huden att ha kvar sin fyllighet och fasthet.

Vitamin D
bildar kroppen själv när vi får solljus på oss. Många tror felaktigt att solskyddscreme blockerar bildandet av D-vitamin men forskning visar att huden får tillräckligt med vitamin även om man smort sig med creme med hög solskyddsfaktor. Brist på D-vitamin kan bland annat leda till benskörhet. Har man för lite D-vitamin i kroppen kan man även bli trött och nedstämd. Vitaminet sägs även kunna motverka inflammationer och oren hud.

Vitamin E
är en annan viktig antioxidant som skyddar mot fria radikaler och hjälper huden att hålla sig ung och frisk. Vitaminet ökar syretillförseln vilket bidrar till att cellernas åldringsprocess minskar och påskyndar läkning av huden. E-vitamin sägs kunna motverka oren hud och minska acneärr, lindra torr hy och sprickor i huden.

artikel från vichy


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback