RSS 2.0

7 tips för bättre konflikthantering

Eva Sanner är relationsexpert och har skrivit boken ”Kärlek – en handbok” som kommer ut i vår. I den här hon hämtat erfarenheter från sitt arbete och kommit fram till flera kloka insikter på vägen.

Ett av bokens kapitel handlar om hur man kan lösa alla dessa konflikter som uppstår mellan älskande par. För konflikter uppstår oavsett hur lyckliga man är. Enligt en ny studie bråkar ett genomsnittligt par 312 gånger om året. Vill man göra dessa konflikter lite mer fruktbara finns det flera knep som Sanner skriver om i sin bok.



1.
Istället för att anklaga din partner och börja meningarna med ”du” utgå istället från ”jag” och fortsätt med att förklara hur du känner och upplever situationen. Beskriv dina känslor istället för dina åsikter.

2.
Var ärlig. Är du arg eller ledsen? Våga visa vad du egentligen känner så kommer du bli ärligare bemött av din partner.

3.
Undvik ordet varför. Det kan lätt upplevas som ett ifrågasättande och en attack (och är det oftast också). Använd istället ”hur”. Till exempel ”Hur tänkte du när du valde att inte höra av dig?”.

4.
När din partner är arg kan du pröva att ge respons med din kropp istället för med ord. Om din partner verkar upprörd och höjer rösten kan du närma dig och försöka hålla om honom/henne tills ilskan runnit av och den underliggande känslan kommer fram.

5.
Känner du att du är arg och börjar elda upp dig, ta tio djupa andetag och fundera över om det här är en strid du vill ta. Ifrågasätt om det verkligen är din partner som är anledningen till din ilska eller om det är någon annan som du inte vågar ta en konflikt med.

6.
Det är viktigt att du säger vad du vill, men minst lika viktigt är att säga vad du behöver och kan tänka dig att göra för din partner.

7.
Det viktigaste av allt är att kunna be om ursäkt. Upplever ni att det är svårt att säga förlåt, öva på det varje kväll innan ni går och lägger er och se vad som händer med förhållandet.

källa:salongk


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback