RSS 2.0

Body Mass Index är bluff!

BMI har använts som en måttstock på hur vi ligger till viktmässigt. Vi har fått lära oss att dividera vikten med längden multiplicerat med längden. Men nu varnar forskare för metoden skriver Aftonbladet.

BMI sägs vara en av de största hälsobluffarna någonsin och enligt forskarna säger den ingenting om vår hälsa.
– Det kan vara farligt att tro på den, säger Fredrik Nyström, professor i hjärtmedicin, till Aftonbladet.På Google får man åtta miljoner träffar om man söker på BMI och den sajt som hamnar överst är bmidirekt.se som ägs av företaget Roche som står bakom viktminskningspreparatet Xenical. Där står det att ”BMI är ett mått på din hälsa” samt att ”WHO, Världshälsoorganisationen, har skapat en internationell standard för BMI som hälsomått”. Det hade kunnat vara betryggande om det nu hade varit sant. I själva verket är det en belgisk astronom från 1830-talet som uppfann skalan för att räkna ut någon slags genomsnittsvikt hos människan.

National Instiute of Health, NIH, beslöt sig 1998 för att sänka gränsen för normalvikt från 27,8 för män och 27,3 för kvinnor till 25 för båda. Bland dem som var med och fattade det beslutet fanns flera personer med anknytning till Weight Watchers, Roche och Knoll, som står bakom bantningsmedlet Meridia.

När detta skedde blev 30 miljoner amerikanare överviktiga över en natt och antalet människor som behandlades för övervikt fördubblades. Viktindustrin blomstrade. I USA beräknas branschen vara värd 322 miljarder kronor idag.

Då kan man inte lita på dessa siffror längre då. Men allvarligt talat förstår vi inte varför så många går efter de här när de gäller vikt. Det är väl hur man ser ut och känenr sig som är viktigast, iaf viktigare än en jävla siffra. Vårat bmi säger att vi är en aning undernärda, hehe men vi varken ser ut eller känner oss undernärda. Tycker det är sjukt. I vissa fall jag kan även tycka att översta siffran på "normalvikt" är lite för mycket oxå, vet inte exakt hur mans er ut då men kan tänka mig att de inte är en kroppsform vi skulle trivas i. Alltså är det olika för alla. Man ska bara va nöjd och må bra i den kroppsform man har. Gör man inte de så ser man till o bli det genom. rigth? Träna är de bästa som finns, vi bara älskar det!

Källa:salongk.se

Kommentarer
Postat av: E l i n

Jag är tydligen överviktig enligt det där :) Känner mig inte ett dugg överviktig faktiskt.

2011-02-21 @ 14:21:03
URL: http://milvisdotter.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback