RSS 2.0

Lev längre och rikare med små förändringar


Det behöver inte vara krångligt att öka sitt välbefinnande och det behöver inte heller ta en massa tid. Livsstilsmottagningen på Karolinska Universitetssjukhuset har gett ut boken ”Smarta val – för ett längre, rikare och friskare liv” där man delar med sig av flera sunda tips.

Små livsstilsförändringar som gör stor skillnad.

Du behöver inte hänga på gymet fyra dagar i veckan, det räcker gott med 30 minuters daglig rörelse som trädgårdsarbete och cykling. Satsa på att få in vardagsmotionen på väg till jobbet genom att till exempel ta cykeln eller promenera. En liten förändring som att ta trapporna istället för rulltrappan eller att stå och jobba istället för att sitta, gör stor skillnad.Se till att röra dig så mycket som möjligt. Ta lunchpromenader, smyggympa på kontorsstolen genom att lyfta benen några centimeter en gång i timmen. Skaffa en stegräknare för att få koll på hur mycket du egentligen rör på dig och bli peppad.

Lär dig säga nej för att få bättre självrespekt och minska din arbetsbelastning. Satsa på mikropauser under dagen för att återfå inspiration och koncentrationsförmåga.

Var noga med att få tillräckligt med sömn. Stäng av TV:n minst en timme innan läggdags och skriv ner vad du ska komma ihåg inför morgondagen. Slappna av genom att följa med i andningsrytmen.

Ta med matlåda till jobbet för att undvika för stora portioner och för fet mat. Byt ut osten till magrare alternativ som keso, kalkon, skinka, makrill eller sardiner.

Se till att alltid ha råvaror som lök, oliver, citroner, äpplen, fetaost, ägg och skinka hemma. Kyckling, lax och räkor ska alltid finnas i frysen. På så sätt har du lätt för att slänga ihop något gott och nyttigt när hungern sätter in. Satsa på medelhavsinspirerad mat med mycket grönsaker, frukt, fisk, spannmål, olivolja och baljväxter. Ät en tredjedel grönsaker, en tredjedel fisk, kött eller kyckling och en tredjedel pasta, bulgur, potatis eller quinoa.

källa: salongk.se

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback