RSS 2.0

Sluta störa dig på andra!

I tidningen Kattis & Co har KBT-terapeuten Jenny Kinnunen tipsat om hur man gör för att sluta gå omkring och vara irriterad på allt och alla. Kan nog många behöva :P

1. Bena ut problemet...

och få koll på vad det är du egentligen retar dig på. Alla tolkar saker på olika sätt, men man tycker alltid att ens egen verklighet är den enda sanningen. Om någon konfronterar en så är det klart man bli upprörd. För att kunna ändra ditt beteende måste du ta reda på vad det är som stör dig egentligen.

2. Analysera mera....

och reflektera över varför du irriterar dig på vissa saker. Varför bryr du dig om just det här? Vad står det för? Kommer det att påverka dig lika mycket när du tittar tillbaks på det om en vecka eller ett år?

3. Ändra på dig själv...

men inte på andra. Det är omöjligt att förändra någon annan, det är bara dig själv du kan ta tag i. Om du vill berätta att du stör dig på någon får du prata om det i jag-perspektiv. Varför DU tycker det är jobbigt när kollegan är sen. Och hur det påverkar DIN dag. Du kan också fråga hur det känns för den andra personen att ständigt vara försenad.
4. Skriv dagbok...

så kan du se helheten. Skriv ner när du störde dig på något sist. Vad hände? Hur kändes det? Efter ett tag går du igenom dina anteckningar och du kan lätt se ett mönster.

5. Lev här och nu...

inte där och då. Öva upp din mindfulness och observera din situation utan att döma den. På så sätt kommer du inte att värdera personer likadant. Om du vill ha tips på mindfulnessövningar kan du ladda ner dem från nätet.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback