RSS 2.0

Kostråd för en platt mage.

- Drick 1/3 del av din kroppsvikt i dl vatten varje dag. Alltså: om du väger 60 kilo ska du dricka 20 dl dagligen = 2 liter + 2,5 dl per 15 minuter du tränar. Löper du till exempel i 30 minuter ska du dricka 1/2 liter mer.

- Undvik att dricka stora mängder vatten i samband med måltider. Drick helst vattnet en halvtimme innan du ska äta, det främjar matsmältningen och hjälper dig mot en platt mage. Matsmältningen ska fungera optimalt för att du ska ta upp näringen på bästa sätt men också för att tarmarna inte blir så uppblåsta att magen putar ut.

- Tugga maten så att den är flytande i munnen innan du sväljer, även detta främjar matsmältningen.

- Lägg ner kniv och gaffel på bordet eller tallriken mellan tuggorna. På så sätt ger du dig själv tid att tugga maten ordentligt och kastar inte i dig maten, vilket ger både en sämre matsmältning men också gör att du måste äta mer för att känna dig mätt.

- Ät så obehandlad mat som möjligt i början av måltiden (till exempel råa grönsaker, skaldjur, frukt osv). Det främjar matsmältningen i och med att ju råare maten är, desto mer intakta är enzymer, vitaminer och mineraler.

- Undvik allt bröd med gluten. Gluten är känt för att ställa till det för matsmältningen. Många människor har matsmältningsproblem, vätskeansamlingar, ledsmärtor och stor trötthet i hela kroppen på grund av intolerans mot gluten.

- Undvik all pasta.

- Ät ris och potatis i små mängder - de är mycket kaloririka och om man inte tränar mycket eller har ett mycket fysiskt aktivt jobb kan man spara in en massa kalorier genom att välja bort ris och potatis i större mängder. Man behöver inte alla kolhydrater om man inte rör sig väldigt mycket.

- Ät så många av grönsakerna så råa som möjligt och ät dem i början av måltiderna. Ju mindre bearbetade livsmedlen är, desto mer intakta är alla näringsämnen i maten. Ju bättre näringsämnen, desto större mättnad.



- OBS! Köp ett tillskott av Omega-3-fettsyror i en hälsokostbutik. Det ska helst vara flytande, men om du inte gillar det går det bra med kapslar också. Många människor har ett underskott av omega-3-fettsyror i förhållande till vad som är optimalt för hälsan. Bristsymptomen på omega-3-fettsyror är exempelvis: torr hud, inflammationer, vätskeansamlingar, stickningar i armar och ben, för högt triglyceridvärde i blodet, frekventa infektioner, nedsatt minnes- och inlärningsförmåga, försämrad syn och försämrad koordinationsförmåga.

- För att få en platt mage ska du äta från samtliga grupper av näringsämnen vid varje måltid, så att du får både protein, kolhydrater och fett.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback