RSS 2.0

Tidernas mest bisarra dieter (1727-1925)

Konstiga dieter har funnits i decennier. Innan kålsoppedieten, var det vinägerdieten och innan den var det cigarettdieten. De låter galet idag, men historien är ett bevis för att desperata dietister hittar desperata lösningar. 

Här är tidernas konstigaste dieter.

Undvik träsk
. 1727 var året då Thomas Short skrev avhandlingen ”The Causes and Effects of Corpulence”. Han tyckte sig se ett samband mellan träskmark och övervikt. Hans rekommendation blev därför att överviktiga skulle flytta till torrare områden för att gå ner i vikt.

Svält eller hysteri.
Under andra hälften av 1800-talet var en form av ”viktoriansk anorexia” på modet bland medelklassen och aristokratin i Västeuropa. Folk skulle bokstavligen svälta sig själva för att leva upp till det viktorianska begreppet skörhet, som var förknippat med andlig renhet och kvinnlighet.

Vinägerdieten.
Den anorektiske och bulimiske poeten Lord Byron populariserade den så kallade vinägerdieten på 1820-talet. För att rena sin kropp drack han massor av vinäger och vatten (blandat med en kopp te och ett rått ägg). Bieffekterna av dieten var kräkningar och diarré, inte så konstigt att han gick ner i vikt.

Fletcherizing.
 Konsthandlaren Horace Fletcher kom 1903 på den briljanta idén att tugga maten och därefter spotta ut den. På så sätt trodde han att man fick i sig alla näringsämnen, men samtidigt gå ner i vikt.

                   

Cigarettdieten.
Idag är det svårt att föreställa sig att cigaretter lanserades som något hälsofrämjande, men innan allmänsjukvårdens varningar gjorde de just det. Året var 1925 och flera cigarettmärken skröt med sina cigaretters aptitreglerande egenskaper. En reklamannons för Lucky Strike löd ”Tänd en Lucky och du kommer sällan sakna godis som gör dig fet”.

(Del 1 av 3)
 

källa:salongk.se


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback