RSS 2.0

Tidernas mest bisarra dieter (1928-1961)

Det här är del 2 av 3.

Eskimådieten.
 Polarforskaren Vilhjalmur Stefansson föreslog 1928 en viktminskningsmetod som var en extrem version av Atkins-dieten. Efter att ha levt i norra tundran var Stefansson förvånad över hur friska eskimåerna var trots att de levde på rå fisk, valspäck och knappt några frukter eller grönsaker alls. Stefansson var så fascinerad av den här dieten att han för att bevisa hur effektiv den var, lät checka in på New York Bellevue Hospital, där läkare fick observera hans hälsa under flera månader. Efter observationerna förklarades han frisk.



Fettlösande tvål.
 Tvätta bort fett i duschen? Det låter för bra för att vara sant och var det också. Trots det fick fettlösande tvålar kvinnor att bada som aldrig förr i början av 30-talet.”Fatoff”, ”Fat-O-NO” och ”La Mar Reducing Soap” var tvålar som påstods tvätta bort fettet. I själva verket var det i stort sett vanlig tvål.

Binnikemaskdieten.
 När folk fick höra att binnikemaskar orsakade viktminskning hos sina värdar fick inte alla samma äcklade reaktion. En del människor hoppade på binnikemask-tåget och började inta cystor (baby-bandmaskar) för att kunna äta utan att gå upp i vikt. Även dietens förespråkare skulle få lära sig att, utöver det faktum att en binnikemask kan bli upp till 25 meter lång i tarmen, även orsaka kramper, hjärnhinneinflammation och demens.

Törnrosadieten.
Det är svårt att äta när du sover, eller hur? Det var tanken bakom ”Törnrosadieten”, som blev poppis på 60-talet. Anhängare som Elvis kunde ta kraftigt lugnande medel för att sova i flera dagar och gå ner i vikt.

Kalorier räknas inte.
Herman Taller hävdade 1961 att det inte var nödvändigt att räkna kalorier så länge man undviker kolhydrater och sköljer ner på livsmedel med protein och fett. Hans teori var att när olja och protein konsumeras tillsammans verkar de fettförbrännande. Men för att lyckas med detta var du tvungen att köpa hans piller. År 1967 hamnade han i klammeri med rättvisan när det visade sig att han använt sin bok för att främja ett visst märke av olja och dömdes för bedrägeri och konspiration.

källa:salongk.se

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback