RSS 2.0

Maten som toppar humöret!

Det finns vissa livsmedel som kan få dig att se ljusare på livet i alla fall för en liten stund.

Forskare vid Massachusetts Institute of Technology har kommit fram till fyra ingredienser som påverkar humöret i positiv riktning, skriver Prevention.com.

Protein.
Om du inkluderar protein i tre av dagens måltider bidrar det till att höja nivåerna av aminosyran tryptofan i blodet. Den omvandlas till slut till serotonin som är kroppens egna glädjespridare. De bästa källorna till tryptofan är skaldjur samt vitt och magert kött.

Koffein.
Kaffe, te, och läsk som Coca-Cola innehåller koffein som ger kroppen en omedelbar energikick och kan bidra till en mer positiv sinnesstämning.



Alkohol.
Uttrycket ”att dränka sina sorger” är inte helt taget ur luften, men använd sunt förnuft och överkonsumera inte. Överdriven alkoholkonsumtion har nämligen motsatt effekt och kan göra dig deprimerad. Studier har visat att människor med ett måttligt alkoholintag har färre depressionsymptom än andra. Med ”måttligt” menar vi ett glas per dag för kvinnor och två glas för män.

Snabba kolhydrater.
Det är inte det nyttigaste man kan äta och i flera fall är det orsaken till övervikt, vilket inte är positivt för humöret i längden. Men forskning har visat att livsmedel som innehåller snabba kolhydrater till exempel vitt bröd och pasta bidrar till att höja nivåerna av serotonin i kroppen. Serotonin används ofta i anti-depressiv medicin.

Vill du använda kolhydraterna för att höja humöret bör du inta dem 3-4 timmar efter den sista måltiden och omvänt en timme före nästa måltid. Då förbränner du dem snabbast. Välj till exempel en bit bröd eller några havrekex. Inom 20 minuter kommer du att märka en skillnad på humöret. Serotonin kan även göra att du somnar lättare eftersom det omvandlas till melatonin, vilket bidrar till att göra dig sömnig.

Artikeln kommer från salongK.se

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback