RSS 2.0

Tugga dig till en plattare mage!

Vill du ha en platt mage? Ät då livsmedel som håller magfettet borta och undvik sådant som är fettbildande. Här får du en guide till dina bästa val.

Det finns mat som du kan äta massor av utan att det syns på magen, men det finns också mat som mycket målinriktat sätter sig runt mage och höfter.

Därför är det klokt att hålla igen på dessa fettbildande livsmedel. Det handlar i synnerhet om:

Vitt bröd, vitt ris och nudlar
Snabba kolhydrater har en tendens att sätta sig på magen, de gör att blodsockret stiger snabbt på kort tid. Forskare misstänker också att de stimulerar fettcellerna till att hålla kvar fettet. Ersätt därför en del av kolhydraterna med grönsaker.

Välj också grova varianter som fullkornsbröd och råris. De upptas inte särskilt mycket långsammare, men är nyttigare.

Bakad potatis
Det är svårt att bli riktigt klar över vad potatis gör. De mättar så bra att man klarar sig många timmar och därmed hjälper de dig med att gå ner på alla de ömma punkterna. Men fettet på magen är ett undantag, det verkar som om potatisarna tvärtom håller kvar fettet på samma sätt som vitt bröd, i alla fall när de är varma.

Nya studier visar att kall potatis kan hjälpa dig att bli av med fettet. Därför, när målet är att komma åt bukfettet, är det en bra idé att undvika varm potatis och ersätta den med grönsaker, råris eller fullkornspasta.

Socker
Vingummi, karameller och läsk innehåller mycket socker som gärna stannar kvar i magregionen. Även dolt socker i till exempel färdiglagade rätter, ketchup, bröd, pålägg, cornflakes och inlagd sill ökar mycket snabbt blodsockret, vilket försvårar för fettcellerna att bli av med fettet.

Öl, vin och sprit
Ett glas vin då och då har ingen betydelse för ditt totala kaloriintag, men om glaset blir till flaskor och ölflaskorna hopas varje månad, ja då börjar det bli något som gör det svårt för dig att få en platt mage. En öl innehåller till exempel 120 kalorier, medan ett glas rödvin innebär 105 kaloriers tillskott.

Så får du en plattare mage
Minska på socker, varm potatis, godis och vitt bröd, på så sätt mister fettet sina viktigaste näringskällor. Istället finns det livsmedel som du kan äta massor av för att de hjälper dig att bli av med bukfettet.



Ät
- Enkelomättade fettsyror
- Från till exempel nötter, avokado och oliver. Studier visar att de gör det lättare att få bort fettet i synnerhet från magen.
- Fet fisk Innehåller omega-3fettsyror, D-vitamin och jod som stimulerar kroppen att bryta ner fettcellerna på magen.
- Mjölk, ost och ägg Innehåller D-vitamin som hjälper till att frigöra och förbränna bukfettet.
- Frukt och grönt Ju mer frukt och grönt du äter, desto smalare är du om midjan, det visar undersökningar.
- Magert kött Proteinet i kött verkar på tre sätt: Det lösgör bukfettet, ökar förbränningen och mättar bra.

Artikeln kommer från IFORM.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback