RSS 2.0

10 tips som gör att relationen håller.

Ni har lovat att finnas vid varandras sida i nöd och lust, men äktenskapsförord fungerar inte i alla lägen. Känslan av att ha vuxit ifrån varandra eller blivit mer vänner än kärlekspar kan komma som ett brev på posten efter flera år tillsammans.Smekmånaden är över för flera år sedan, men det behöver inte innebära ett djupdyk hos familjeterapeuten. Faktum är att några av äktenskapets absoluta höjdpunkter är att fostra en familj tillsammans och utveckla en djupare relation kräver år av samhörighet. Som tur är finns det dessutom en hel del ni kan göra för att försäkra er om att er relation håller sig stark över tid. Prevention.com har talat med de bästa experterna på ämnet och här är deras bästa tips:

1. Dejta.
Vi har sagt det förr och vi säger det igen. Att gå på dejt är underskattat men att gå till samma kvarterskrog vecka ut och vecka in gör inte tricket. Att testa nya saker är livets krydda och är även en av nyckelingredienserna i en hållbar relation. Ni behöver inte ge upp era favoritsysselsättningar, men ansträng er lite för att variera er.

2. Skratta åt interna skämt.
Det finns knappt något lättare och roligare sätt att stärka er relation på än skratta åt roliga, gemensamma minnen. Gör man detta blir man inte bara mer tillfreds med sin relation, man har även en buffert av härliga minnen att plocka fram vid tuffare tider.

3. Ställ den här frågan varje dag.
”Hur har din dag varit?” Japp, det låter som en kliché, men om den här dagliga rutinen har försvunnit från radarn efter flera års äktenskap bör du överväga ett nyinförande. Genom att dela med sig av det som hänt under dagen stärks och förbättras er relation och ni känner en större samhörighet med varandra.

4. Få inte panik över ett bråk.
Om ni är mer lättretliga än vanligt behöver det inte innebära att ni måste stega iväg till familjeterapeuten för det. Ofta är irritation ett tecken på att ni är hälsosamt engagerade, inte att ni håller på att glida isär. Efter ett tag tillsammans är man dessutom mer bekväm med att säga ifrån om något känns fel. Bråkar ni mer än ni är sams är det däremot ett tecken på att något är fel.

5. När ni bråkar, bråka på rätt sätt.
Att lösa en dispyt utan att skada er relation begränsar ordvalet något. Enligt en studie gjord på 154 par fann man att de par som använde "vi ”oss” och ”vår” under bråken hade en mer positiv upplevelse och kände mindre mental stress efter ett bråk än de som använde orden ”jag” och ”du”. Att använda ”vi” i bråk ger en känsla av att man spelar på samma lag.

6. Svettas med din partner.
Att träna med din partner är att slå två flugor i en smäll. Dels kommer ni i form, vilket har en positiv effekt på ert sexliv, dels visar en studie att 94% av paren fortsatte träna när de hade sällskap av sin partner. Ni kan hjälpa vara bra att behålla motivationen och dessutom är det spännande att upptäcka nya sporter som cykling och klättring tillsammans. En annan studie visade att kvinnor uppskattar sex mer när de är fysiskt aktiva eftersom träning boostar din energi, minskar stress och ger din självkänsla ett lyft.

7. Fira varandras succéer.
Ler du när din partner kommer hem efter att ha fått beröm av sin chef eller när han eller hon sänkt sitt golfhandikapp ett snäpp? Enligt forskare i psykologi är din reaktion vid positiva händelser av ännu större betydelse än din reaktion vid kriser. Det beror på att man förstärker känslan av att vara ett team samtidigt som man får chansen att boosta sin partner. Så låt champagnen flöda och fira varandra oftare.

8. Lyssna, vänta inte bara på att få prata.
Män får ofta en känga för att de är dåliga på att lyssna, men handen på hjärtat, visst skulle även du kunna bli bättre på det? Enligt forskare på Harvard University håller par som uttrycker empati och tillgivenhet ihop, medan par som brister i att uttrycka empati och tillgivenhet riskerar att gå skilda vägar. Testa dessa tre tips:

* Var en spegel.
När din partner uttrycker sina känslor, återge hans eller hennes berättelse och fråga om du har förstått rätt.

* Motstå viljan att avbryta.
Fråga istället om han eller hon vill berätta vidare. Det gör att personen blir trygg och vågar öppna sig.

* Bekräfta din partners känslor.
Säg till exempel ”jag kan förstå att du känner dig arg eller ledsen på grund av den här situationen eftersom”…

9. Kom hans vänner närmare.
Självklart har ni ett gäng gemensamma vänner, men din partner har säkert en större vänskapskrets än så. Studier visar att ju mer vänner och familj umgås, desto lyckligare par.

10. Återupptäck romantiken.
Sist men inte minst, att fortsätta vara intimt och romantiskt länkade till varandra är ett av de säkraste sätten att få en hållbar relation. Det är inte alltid nya underkläder eller en weekend kan göra tricket, men många experter är eniga om att ju mer sex ni har, desto mer sex vill ni ha. Därför är det en bra idé att försöka prioritera sexlivet trots fulla kalendrar.

källa:salongk

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback