RSS 2.0

De viktigaste vitaminerna för huden!

Läste runt lite på nätet om olika vitaminer och hittade det här..

A-vitamin (Retinol och Betakarotin)
Vitamin A är av stor betydelse för huden, bland annat vid bildandet av nya hudceller. A-vitamin ökar blodflödet och stimulerar huden. A-vitamin skyddar cellerna mot skador som de fria syre-radikalerna kan åstadkomma. Den förebygger och motverkar olika slags hudproblem/hudsjukdommar och ger ökad motståndskraft hos hud och slemhinnor.

Brist på A-vitamin kan ge torr, flagande hud och sköra naglar samt sprött hår. A-vitamin finns bla i fisk, i mjölkprodukter och ägg (Retinol) samt i frukt och grönsaker som morötter och spenat (Betakarotin). A-vitaminen är fettlöslig och kan tillsättas i hudsalvor och cremer. Den kan ge mycket bra effekt vid torr och åldrande hud samt vid hudproblem som acne och psoriasis.

B5-vitamin (Pantotensyra)
Pantotensyra (D-panthenol) eller Vitamin B5 har många goda egenskaper för huden. Den påskyndar celltillväxten och stimulerar därmed sårläkning. Den lindrar klåda och infektioner i hårbotten. Vitamin B5 reparerar skador på hud och slemhinnor. Pantotensyra binder vatten i överhuden, tränger ned i huden och in i naglarnas översta lager och ner i hårets rötter och skaft. Pantotensyra är en anti-oxidant. Pantotensyra finns naturligt exempelvis i fullkorn, kli, nötter, bananer, avocado och sirap.

C-vitamin (Askorbinsyra)

C-vitamin deltar bland annat vid bildandet av collagen, "cementen" som binder samman kropps-cellerna, i bindväven. Den stärker blodkärl och hud. Den får sår att läkas snabbare. Den är viktig för cellernas försvar mot fria syre-radikaler (=viktig anti-oxidant). Den skyddar fettämnen i kroppen mot att oxidera/härskna. C-vitamin finns i bär, frukt och grönsaker (nässlor, citrusfrukter, nypon, svarta vinbär, paprika mm). Brännässlor är särskilt rika på C-vitamin. Brist på C-vitaminer kan leda till bland annat försämrad sårläkning, blödningar i huden och blåmärken.



E-vitamin (Tocoferol)
E-vitamin finns naturligt framför allt i vegetabiliska oljor (bl a Vetegroddsolja, Rapsolja, Solrosolja och Olivolja), margarin, vetegroddar och sötmandel. E-vitamin hjälper cellerna att skydda sig mot de fria syre-radikalerna. E-vitamin tillsätts också vegetabiliska oljor (i första hand oljor med stor mängd fleromättade fettsyror) för att dessa inte ska oxideras/härskna. På samma sätt kan E-vitamin tillsättas i hudsalvor och cremer för att förlänga hållbarheten.

E-vitamin, som tillsätts salvor och cremer, är en således en kraftfull anti-oxidant, som hjälper till att skydda mot de fria syre-radika- lernas och solens ultravioletta strålars skadeverkningar (som gör huden slapp och rynkig). E-vitamin som smörjs på huden absorberas lätt och stimulerar blodcirkulationen. Den förebygger rynkbildning och leverfläckar samt hjälper till att läka hudbristningar och ärr efter sår. Inför kirurgiska ingrepp rekommenderas E-vitamin, brist på e-vitamin kan ge upphov till breda, tjocka operations-ärr.

Karotin (Beta-Carotene)
Karotin eller Betakaroten är en pro-vitamin (ett slags förstadium till vitamin) som finns i vissa grönsaker (morötter) och växter. Karotinet omvandlas i levern till A-vitamin. Karotin är verksamt på många sätt vid hudvård. Det lindrar och hjälper vid eksem och torr hud. Och det gör stor nytta när kroppen ska bilda nya hudceller. Karotin finns i morots-extrakt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback