RSS 2.0

9 råd för att undvika förkylning!

Följande nio råd bör vara dina honnörsord i kampen mot förkylning. Om du följer dem står immunförsvaret starkt och oövervinnligt hösten och vintern igenom.

1. Le mot livet
Glädje, optimism, en positiv livssyn och en avslappnad inställning är effektiva medel mot förkylning. Det är sällan de anfallande virusen får fotfäste när du är glad. Negativa tankar, stress samt en trist syn på tillvaron verkar omvänt som ett framgångsfullt bombardemang mot immunförsvaret.

2. Lägg tid på vännerna
Ju fler vänner du har, desto mindre förkyld blir du. Personer med bara 1–3 goda vänner blir fyra gånger oftare förkylda än de som har sociala kontakter med flera personer. Ett bra socialt nätverk stärker immunförsvaret och motståndskraften mot förkylningsvirus.

3. Rör på dig
Genom att hålla dig i rörelse stärker du kroppens motståndskraft och håller förkylningen på avstånd. Det visade en undersökning som lät en grupp kvinnor träna 45 minuter om dagen de flesta av veckans dagar. De drabbades sedan hälften så ofta av förkylning. Du kan mycket väl träna utomhus då den kyliga luften stärker slemhinnorna. Mycket hård träning kan dock försvaga immunförsvaret i några dagar.



4. Tvätta händerna och håll andan
Förkylning smittar framför allt från händerna när de har kontakt med näsa och ögon. Tvätta dem därför ofta. Håll andan om någon råkar nysa dig rakt i ansiktet.

5. Håll fötterna varma
När försökspersoner satt med fötterna i en balja kallt vatten blev de tre gånger så ofta förkylda som testpersonerna med varma fötter. Så glöm inte sockorna.

6. Ät nyttigt och varierat
Grönsaker och frukter ger dig hela paletten av vitaminer, mineraler och nyttiga växtämnen som optimerar immunförsvaret. Ät även kryddor som ingefära och vitlök samt te – gärna grönt eftersom det är fullt av antioxidanter.

7. Fyll D-vitamindepåerna
D-vitamin är viktigt för att stärka immunförsvaret. Vi saknar speciellt D-vitamin på vintern när solen inte skiner tillräckligt för att huden själv kan bilda vitaminet. Så ät en daglig D-vitamintablett. Höga doser C-vitamin förebygger däremot inte förkylning.

8. Stressa ner
När två människor andas in samma mängd förkylningsvirus är den mest stressade i störst fara för att bli sjuk. Stress sänker motståndskraften, så virus lättare får fritt spelrum.

9. Bli rökfri
Rökning fördubblar risken för att bli förkyld. Dels försvagar rökning immunförsvaret, dels skadar röken slemhinnorna så att virus lättare får fotfäste. Dessutom blir du generellt svagare samt sämre på att motstå en lunginflammation.

Artikeln kommer från IFORM.se

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback